Mannen opgepakt na oproep tot geweld rond demonstraties in Eindhoven - Omroep Brabant

Mannen opgepakt na oproep tot geweld rond demonstraties in Eindhoven

22 november 2020 om 12:37 • Aangepast 23 november 2020 om 12:32
nl
De politie hield zondagmorgen twee mannen aan vanwege opruiing en bedreiging. Zij riepen via social media op tot geweld rond de demonstraties die zondagmiddag in Eindhoven plaatsvinden.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Er waren voor zondagmiddag onder meer protesten aangekondigd van Kick Out Zwarte Piet en Pegida. De politie kreeg signalen dat andere partijen deze demonstraties wilden aangrijpen om voor onrust te zorgen op en rond het Stadhuisplein.

Strafbare feiten
Bij het onderzoek dat hierop volgde, stuitte de politie op Facebookberichten van onder andere de twee verdachten die zondagochtend werden aangehouden. Zij riepen op tot het plegen van strafbare feiten en het veroorzaken van onrust, zowel tijdens de demonstraties als in de aanloop hier naartoe.

De aangehouden mannen zijn een 52-jarige man uit Son en Breugel en een 27-jarige man uit Mierlo.

'Dit gaat veel te ver'
De politie benadrukt dat het recht op demonstreren een zwaarwegend grondrecht is en dat dit als een groot goed wordt beschouwd. "De politie is al enkele dagen, samen met onder meer gemeente, bezig met de voorbereidingen op de aangekondigde demonstraties zodat alle partijen op een veilige manier hun eigen geluid kunnen laten horen. Maar wanneer wij tegen dit soort berichten aanlopen, dan treden wij op. Het is prima om via social media je mening te geven, maar dit soort berichten gaat veel te ver en is strafbaar."

LEES OOK:

Agenten houden de situatie op het Stadhuisplein in Eindhoven in de gaten (foto: Omroep Brabant).
Agenten houden de situatie op het Stadhuisplein in Eindhoven in de gaten (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.