Video

Gevangene van Den Hey-Acker gijzelt en mishandelt personeel: 6 maanden cel

24 november 2020 om 13:30 • Aangepast 25 november 2020 om 09:57
nl
Een 18-jarige man moet zes maanden de cel in, omdat hij zich zwaar heeft misdragen in jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda. Hij zat daar al een gevangenisstraf uit toen hij in mei dit jaar een aantal medewerkers gijzelde, bedreigde en mishandelde. Ook is bewezen dat hij brand stichtte in de jeugdgevangenis, zo bepaalde de rechtbank in Breda dinsdag. De gedetineerde wacht nog eens een half jaar cel wanneer hij binnen twee jaar weer in de fout gaat.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Behalve de nu veroordeelde jongen gebruikte ook een 20-jarige man die dag veel geweld. De rechtbank doet volgende week donderdag uitspraak in deze zaak. De twee jonge gedetineerden richtten ook een slagveld aan in de gezamenlijke leefruimte van het cellencomplex. De zaak tegen een derde gevangene die hierbij betrokken zou zijn geweest, is geseponeerd.

Kijk hier wat er die meidag in Den Hey-Acker gebeurde; de tekst gaat na de video verder.

Wachten op privacy instellingen...

'Leven niet meer zeker'
Tijdens de behandeling van de zaak tegen de 18-jarige raddraaier, twee weken geleden, nam de officier van justitie het al op voor de gevangenbewaarders. De gevangene werd het vooral 'zeer kwalijk' genomen dat hij een van de personeelsleden gijzelde. “De man was zijn leven niet meer zeker”, aldus de officier van justitie, die achttien maanden eiste.

De rechtbank ging lang niet zover, al werd ook in de uitspraak gerept van een geweldsexplosie. De zaak liep uit de hand nadat de gevangene was aangesproken op het overtreden van een aantal regels. De situatie werd zo bedreigend dat een van de medewerkers het pand uitvluchtte en een collega zich opsloot in een opberghok. Anderhalf uur lang bleef hij daar zitten, terwijl de twee gedetineerden te keer gingen en onder meer vernielingen aanrichtten en een brandje stichtten.

Steeds ernstigere feiten
De rechtbank hield bij het opstellen van de uitspraak rekening met het strafblad van de man. Hieruit blijkt dat hij in de loop der jaren steeds ernstigere strafbare feiten heeft gepleegd. Ook is de kans op herhaling groot. Vorig jaar werd hem twee jaar jeugddetentie met een intensieve begeleiding opgelegd, waarvoor hij tot medio mei in Breda verbleef . Na de ongeregeldheden is hij overgeplaatst.

Zijn advocaat, Michiel Kuyp, kan vrede hebben met de uitspraak. Volgens hem heeft de rechter een afgewogen oordeel geveld en 'grotendeels' de verdediging gevolgd. De raadsman vindt het ook prettig dat de schadeclaim van Den Hey-Acker werd afgewezen. Volgens hem heeft zijn cliënt de zes maanden onvoorwaardelijke straf al achter de rug, omdat hij een tijd in voorarrest heeft gezeten. Het Openbaar Ministerie kon nog niet reageren op de uitspraak.

Intern onderzoek
Bij Den Hey-Acker wilde die dag in mei niemand zeggen wat er was gebeurd. Het enige dat werd losgelaten, was dat de politie werd ingeschakeld, omdat het een medewerker van de gevangenis niet meer lukte om vanaf een afdeling contact te maken met ander personeel. En dat er een intern onderzoek zou worden ingesteld. Justitie sprak van een 'acute situatie', de politie had het over een 'gijzelingssituatie.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.