LIVEBLOG

Coronanieuws: mondkapjesplicht per 1 december is een feit, 650 nieuwe besmettingen in Brabant

26 november 2020 om 07:46 • Aangepast 27 november 2020 om 11:22
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • Het RIVM meldt donderdag 650 nieuwe besmettingen in Brabant
  • Er liggen donderdag 357 patiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.55 - We sluiten dit liveblog

21.40 - Van Dissel somber over de coronacijfers
Volgens RIVM-topman Jaap van Dissel dalen de besmettingscijfers te traag en te moeizaam, vertelde hij in Nieuwsuur. "Het wordt te onzeker om een voorspelling te doen. Ik ben er somber over dat we met elkaar kerst kunnen vieren", zei hij.

Wachten op privacy instellingen...

21.15 - 10 procent dienstregeling verdwijnt
Het openbaar vervoer staat zwaar onder druk en zal volgend jaar tien procent in de bestaande dienstregeling moeten snijden om financieel overeind te blijven. Dat zeggen branchevereniging OV-NL en verschillende ov-bedrijven tegen BNR. Nu al lijdt het ov vanwege de coronacrisis 500 miljoen euro verlies.

19.30 - Nieuw onderzoek naar vaccin AstraZeneca
Er komt waarschijnlijk een nieuw internationaal onderzoek naar het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat heeft topman Pascal Soriot gezegd. Er is onduidelijkheid ontstaan over de effectiviteit van het vaccin nadat een productiefout werd toegegeven. Meer daarover lees je in de eerdere update hieronder.

18.30 - Coronavaccin AstraZeneca roept vragen op
Het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca roept steeds meer vraagtekens op. Zo bestaat er enige onduidelijkheid over de effectiviteit van het vaccin nadat eerder een productiefout werd toegegeven. Eerder kondigden de ontwikkelaars aan dat het middel in zeker zeventig procent effectief was bij de voorkoming van corona. Bij anderhalve dosis zou dit zelfs negentig procent zijn.

17.50 - Mondkapjesplicht is zeker
Niets staat de invoering van de mondkapjesplicht op 1 december nog in de weg. De Tweede Kamer had tot donderdag om een stokje te steken voor de nieuwe coronamaatregel, maar deed dat niet. De Partij voor de Dieren en Kamerlid Wybren van Haga hadden nog wel moties ingediend om de mondkapjesplicht de pas af te snijden, maar die kregen niet voldoende steun. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

17.10 - Geen carbidschieten in de regio Hart van Brabant
Nergens in de Regio Hart van Brabant zal, als het aan de burgemeesters ligt, in de aanloop naar en rondom de komende jaarwisseling het geknal van carbid te horen zijn. In het Districtelijk Driehoeksoverleg (DDO) van 26 november is daartoe besloten. De bedoeling is de druk op de medische zorg zo laag mogelijk te houden.

16.30 - Waarschuwing voor meten temperatuur personeel
Twee grote Nederlandse bedrijven hebben een waarschuwing gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), omdat ze privacyregels overtreden bij het meten van de temperatuur van hun werknemers. Diverse bedrijven zijn na de corona-uitbraak begonnen met temperatuurmetingen onder het personeel, omdat ze geen zieke personeelsleden op de werkplek willen. In veel gevallen mag dat echter niet. Iemands lichaamstemperatuur geldt als persoonsgegeven "als deze temperatuur te herleiden is tot een specifiek persoon", legt de autoriteit uit. Bij beide bedrijven die in overtreding waren was dat het geval.

15.00 - Aantal patiënten in de ziekenhuis weer gedaald
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1781 corona patiënten. Dat zijn er 58 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensivecareafdelingen liggen nu 524 coronapatiënten, een daling van 5 ten opzichte van woensdag. De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling, in totaal gaat het om 1257 patiënten. Dat zijn er 53 minder dan woensdag.

14.15 - 650 nieuwe besmettingen in Brabant
Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn 650 mensen in Brabant positief getest op corona. Dat is het laagste aantal sinds 5 oktober. Toen waren het er 604 en volgde een flinke piek met als hoogste aantal 2227 positieve testen op 26 oktober.

Wachten op privacy instellingen...

14.10 - Aantal besmettingen in Nederland daalt licht
Het aantal coronagevallen in Nederland is iets gedaald. Tussen woensdagochtend en donderdag werden 4506 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op woensdag meldde dat instituut iets minder dan 5000 nieuwe gevallen.

Het totaal aantal bevestigde besmettingen kwam donderdag boven het half miljoen uit. Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 503.000 mensen in Nederland positief getest.

13.18 - Reddingsbrigade in nood door minder inkomsten
De Reddingsbrigade Nederland waarschuwt dat locaties van de reddingsdienst in gevaar komen doordat er te weinig geld is vanwege de coronacrisis. Bijna een kwart van alle Reddingsbrigades vreest voor het voortbestaan, omdat er te weinig geld binnenkomt. Normaal gesproken verdienen de brigades geld als toezichthouders bij evenementen.

12.44 - Andere landen versoepelen maatregelen met Kerst
Met nog minder dan een maand te gaan voor Kerstmis, overwegen regeringen in Europa of ze de coronamaatregelen tijdens de feestdagen kunnen versoepelen. Hoewel in Nederland een verruiming van de coronaregels nog niet zeker is, hebben verschillende buurlanden wel al maatregelen bekend gemaakt.

  • In Frankrijk heeft president Emmanuel Macron dinsdag gezegd dat Kerstmis met de familie gevierd kan worden.
  • In Duitsland gelden tot 20 december strenge regels, maar met kerst zullen die worden versoepeld. Er mogen groepen van maximaal tien personen samenkomen.
  • In het Verenigd Koninkrijk gelden andere regels tijdens de feestdagen. Tussen 23 en 27 december mogen drie verschillende huishoudens een 'bubbel' vormen. Reisbeperkingen worden in die periode tijdelijk opgeheven.
  • De Spaanse regering zei te overwegen kerstvieringen te beperken tot zes personen. Ook zou volgens Spaanse media de avondklok naar één uur 's nachts worden verplaatst tijdens kerstavond en Nieuwjaar.

11.31 - Aantal patiënten in Brabantse ziekenhuizen stabiel
In de Brabantse ziekenhuizen liggen donderdag 357 coronapatiënten, 1 meer dan woensdag. Er werden 31 mensen ontslagen uit het ziekenhuis en er werden 30 nieuwe patiënten opgenomen. Drie mensen zijn overleden aan de gevolgen van corona. Sinds de piek van begin november (rond de 600 patiënten) daalt het aantal patiënten geleidelijk weer.

11.17 - Aantal faillissementen ligt erg laag
Het aantal faillissementen in Nederland ligt momenteel op een bijzonder laag niveau. Vermoedelijk zorgt de huidige coronasteun om bedrijven door de crisis te helpen ervoor dat niet levensvatbare ondernemingen in leven worden gehouden. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB).

11.13 - Ziekenhuis wil mensen expres besmetten voor onderzoek
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt de mogelijkheden om gezonde mensen met het coronavirus te besmetten. Daarmee hoopt het ziekenhuis meer te weten te komen over de reactie van het lichaam op een coronabesmetting. Bij het onderzoek krijgt een groep gezonde proefpersonen een kleine dosis van het coronavirus toegediend.

"We kunnen hier ontzettend veel van leren. We richten ons op mensen van tussen de 18 en 30 jaar die vaak infecties oplopen, maar dat soms niet eens merken. We willen weten welke verschillen er tussen die mensen zijn. We willen zien of we van tevoren kunnen voorspellen wie het virus kan krijgen."

10.05 - Minister positief over economie
De laatste raming van het Centraal Planbureau (CPB) over de Nederlandse economie laat volgens minister Wiebes van Economische Zaken vooral de 'positieve boodschap' zien dat de 'veerkracht van de economie goed is'. "Als we dat virus onder controle weten te krijgen, dan kan het ook weer snel beter gaan. Dat is een positieve boodschap", aldus de minister. Alles hangt volgens hem nu af van hoe het met het virus verdergaat. "Laat het vaccin maar gauw komen."

9.12 - Lockdown maakt niks uit voor uitgaven
Ook zonder lockdown zouden consumenten minder geld hebben uitgegeven. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn novemberraming. Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet zou de infectiegraad zonder beperkende maatregelen langer hoog liggen. Daardoor zouden consumenten uit angst voor het virus geen risico's willen nemen en minder naar restaurants, winkels en evenementen gaan.

7.44 - Meeste doden in Zuid-Nederland
In de periode van maart tot en met juni stierven er meer dan tienduizend Nederlanders aan het coronavirus. Vooral in het zuiden van Nederland sloeg het virus hard toe, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In Brabant en Limburg overleden ruim acht keer zoveel mensen aan de gevolgen van corona dan in de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Per 100.000 inwoners overleden in Brabant en Limburg 105 mensen aan COVID-19. In Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) was de sterfte door corona het laagst met 12 overledenen per 100.000 inwoners.

Wachten op privacy instellingen...

7.11 - Meer besmettingen op Curaçao
Op Curaçao maken ze zich zorgen over een nieuw recordaantal coronabesmettingen dat woensdag op het eiland is geregistreerd: 105. Minister-president Rhuggenaath waarschuwde de bevolking: "Als we ons niet beter aan de maatregelen houden, dan komen we in een lockdown." Momenteel geldt nog code geel voor passagiers uit Nederland. Op Aruba stijgt het aantal besmettingen ook: woensdag meer dan 100.

6.55 - 'Driekwart Nederlanders hekelt losse omgang coronaregels'
Driekwart van de Nederlanders ergert zich aan de manier waarop andere mensen omgaan met de coronaregels, meldt het AD op basis van eigen onderzoek. Ook denkt de helft van de mensen dat er meer maatregelen nodig zijn om het aantal besmettingen met het coronavirus omlaag te brengen.

6.41 - Disney ontslaat 32.000 mensen
Entertainmentconcern Disney is van plan in de eerste zes maanden van volgend jaar 32.000 werknemers te ontslaan. De meeste banen verdwijnen bij de pretparken van Disney. Door de corona-uitbraak zijn die al geruime dicht of maar beperkt open.

6.15 - Flinke stijging in Duitsland
Voor de derde dag op rij is het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland flink gestegen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt 22.268 nieuwe gevallen in 24 uur.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...