30 arbeidsmigranten illegaal gehuisvest onder beroerde omstandigheden

26 november 2020 om 16:37 • Aangepast 27 november 2020 om 10:13
nl
De politie en de gemeente Den Bosch hebben woensdag dertien huizen en bedrijven gecontroleerd omdat er klachten over geluidsoverlast binnen waren gekomen, terwijl de panden leeg zouden staan. Er bleken dertig mensen illegaal te wonen en er was sprake van prostitutie en drugsoverlast.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

In de huizen woonden totaal dertig arbeidsmigranten die er allemaal niet stonden ingeschreven. Ze kwamen voornamelijk uit Oost- en Midden-Europa.

De woonomstandigheden waren slecht, schrijft de gemeente. Zo sliepen zes mensen op matrassen bovenop pallets. Een ander pand was zo vervuild dat daar speciale schoonmaak voor nodig is. Verder werd in één pand illegaal stroom en gas afgetapt.

Vanuit één huis werd prostitutie aangeboden. De bewoner en eigenaar van het pand krijgen een dwangsom opgelegd.

In een andere woning vond de politie een hennepkwekerij. De bewoners van dit huis zijn aangehouden. De gemeente gaat de situatie en de mogelijke rol van werkgevers, uitzendbureaus en verhuurders verder onderzoeken.

Reactie burgemeester
Burgemeester Jack Mikkers: "Dit mag niet en tegelijk maken we ons zorgen omdat er sprake kan zijn van criminele activiteiten en slechte leefomstandigheden. Onveiligheid, uitbuiting en overlast pakken we aan. Veiligheid en leefbaarheid zijn een groot goed, ook voor arbeidsmigranten.”

De gemeente gaat verder: "De huisvesting voor arbeidsmigranten heeft onze aandacht. Er is een tekort aan woonruimte voor deze mensen. Er zijn verhuurders, uitzendbureaus en werkgevers die hun werknemers niet goed behandelen en zelfs uitbuiten. Te veel mensen moeten bij elkaar wonen, in vaak vieze omstandigheden en er te veel geld voor betalen. Ook dit is een vorm van ondermijnende criminaliteit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.