Moeder van slachtoffer zinloos geweld na veroordeling: ‘Dit is een waarschuwing voor alle daders’

28 november 2020 om 20:11 • Aangepast 30 november 2020 om 11:09
nl
Uit het niets sloegen drie tieners in augustus een jongen uit Tilburg in elkaar. Vrijdag bepaalde de kinderrechter in Breda dat ze een schadevergoeding moeten betalen en hij legde hen forse taakstraffen en een voorwaardelijke detentiestraf op. “Hiermee kunnen we deze bizarre tijd afsluiten.”
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Het zijn de woorden van Rianne Bevers, de moeder van het 15-jarige slachtoffer. Zij doet haar verhaal om twee redenen: “Slachtoffers van zinloos geweld een hart onder de riem steken.” En: “Dit is een waarschuwing voor alle daders, je kunt flink de pineut zijn. De politie heeft fantastisch werk geleverd en de straffen zijn niet mals.”

Gebroken neus
Terug naar 14 augustus. Het is een warme zomeravond, iets voor achten, als de zoon van Rianne over de Spoordijk in Berkel-Enschot fietst. Drie jongens komen hem tegemoet, draaien om en geven het slachtoffer een klap. Daarna slaan twee jongens vaker, een ander filmt het lachend. Kort daarna rijdt het drietal weg en laten ze de jongen bloedend achter.

“Ze gingen zwemmen”, vertelt Rianne, daags na de rechtszaak. “Terwijl mijn zoon daarna meerdere keren naar het ziekenhuis, de KNO-arts en de huisarts moest. Hij onderging een spoedoperatie en kon de laatste week van de zomervakantie niks meer doen: niet meer voetballen en zwemmen.” Dit liet Rianne de daders vrijdag in de rechtszaal overduidelijk weten. De boodschap kwam volgens haar behoorlijk binnen bij de drie jongens van 15 en 16. “Je zag ze toen echt kijken: ‘wow…’ Ze zijn hier wel van geschrokken.”

"Ze hadden ‘gewoon’ zin om iemand te pakken."

De reden voor de aanval is volgens de moeder misschien wel even schokkend als het letsel aan haar zoon. “Ze hadden ‘gewoon’ zin om iemand te pakken. Twee van hen trokken een shirt over het hoofd om niet te worden herkend. Bizar. Je snapt er niets van”, vertelt Rianne.

Waar de tieners aan voorbijgingen is dat Nederland flink wat camera’s telt. Eentje bracht hen even verderop haarscherp in beeld. Het politieteam Groene Beemden plaatste een geblurde foto van de daders op Facebook met de oproep zich te melden. Met vrijdag als eindresultaat: de jongens in de rechtbank, spijt betuigend voor wat ze hebben gedaan.

Rianne: “Dat maakt het deels goed. Ze hebben iets kapot gemaakt. Mijn zoon wil er het liefst niet over praten. Toch voelt dit enigszins als genoegdoening. Dit is echt een steuntje in de rug voor alle slachtoffers van zinloos geweld en een waarschuwing voor de daders."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.