Video

Hossende mensen houden geen afstand in De Efteling, pretpark schrikt van ophef

30 november 2020 om 17:23 • Aangepast 1 december 2020 om 17:08
nl
De leiding van De Efteling is teleurgesteld in het gedrag van een aantal gasten tijdens een muzikaal optreden in het park, zondagavond. Op beelden van websiteLoopings is te zien dat mensen arm in arm staan te hossen, terwijl de coronaregels dit niet toestaan. De parkleiding is geschrokken van alle ophef.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het sprookjespark in Kaatsheuvel stopt voorlopig met dit onderdeel van de Warme Winter Weide om ongewenst gedrag in de toekomst te voorkomen. Hoe lang de optredens stil blijven liggen, is niet bekend. Er worden geen maatregelen genomen tegen medewerkers van De Efteling. Een woordvoerder van het pretpark: "Onze mensen doen hun uiterste best om iedereen die zich niet aan de regels houdt, aan te spreken."

Hieronder de beelden van Loopings, de tekst gaat daarna verder.

Wachten op privacy instellingen...

Een woordvoerder van de gemeente Loon op Zand, waar Kaatsheuvel onder valt, laat weten dat zowel de toezichthouder van de gemeente als burgemeester Hanne van Aart met het park heeft gesproken. Hij wil het incident niet groter maken dan het is, maar hij laat wel weten dat het afgelopen zaterdag collega's van hem al was opgevallen dat personeel 'soms te lang wachtte met ingrijpen.' Het ging hierbij niet om de muzikale act waarbij bezoekers, jong en oud, regels aan hun laars lapten.

Onvoorspelbaar
Volgens de zegsman is de gemeente niet van plan de controle op het park te gaan intensiveren. "We zijn er al bijna dagelijks, omdat we het ook als onze verantwoordelijkheid zien dat we zo'n groot park binnen onze gemeente hebben. Bovendien heeft De Efteling het in de regel goed voor elkaar. Verder komt niet in beeld wat er is gebeurd vóór en na de opnamen die te zien zijn. Maar soms zien onze mensen het verslappen, al heeft dat ook met het publiek te maken. Vóór de coronatijd zag je alleen 'Efteling-volk', nu zijn de bezoekers en hun gedrag af en toe wat onvoorspelbaar."

"Het deed ons overigens ook pijn toen we vanaf zondagavond de beelden zagen, ook omdat we er al best bovenop zitten en beseffen dat De Efteling een bevoorrechte positie heeft als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de horeca."

'Veel verontwaardiging en frustratie'
Een woordvoerder van het park herkent zich in deze reactie. "De overheid heeft besloten dat attractieparken, dierentuinen en musea open mogen blijven. We merken dat we hierdoor onder een vergrootglas liggen. Er is veel verontwaardiging en frustratie over de verschillen met andere branches. Foto’s die gedeeld worden geven een vertekend beeld en dat versterkt dit gevoel. Maar daar waar mensen samenkomen (in wachtrijen of op pleinen) werken we met duidelijke bewegwijzering én zetten we medewerkers in die het aantal bezoekers tellen. Maar we hopen ook op eigen verantwoordelijkheid van gasten."

"De meeste kritiek die we via de social media krijgen, komt van mensen die het park niet zelf hebben bezocht."

'99 procent gedraagt zich voorbeeldig'
"We hebben gemerkt dat we tijdens deze act niet genoeg controle hebben over het gedrag van onze gasten. Ondanks alle mensen die het publiek in de gaten houden en allerlei maatregelen", zegt een woordvoerder van De Efteling. "Dat is jammer, want 99 procent van onze gasten gedraagt zich voorbeeldig."

De woordvoerder van het park zegt dat de video een vertekend beeld geeft van hoe het er normaal gesproken aan toegaat in De Efteling. "De rest van de dag is prima verlopen. Het laat ook niet zien waar wij de afgelopen maanden zo hard ons best voor doen: een veilig dagje uit bieden. Het filmpje laat een incident zien. Desondanks willen we herhaling voorkomen en daarom hebben we besloten de muzikale acts te schrappen", zo wordt eraan toegevoegd.

Afgelopen zaterdag zou het ook te druk zijn geweest, toen klanten van energiebedrijf Essent met korting naar De Efteling konden. De woordvoerder van het pretpark: "We laten niet meer gasten toe dan de afgesproken capaciteit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.