Strandtent in Tilburg vernield door kinderbende: 'Ze zijn 8, 9 en 10 jaar oud en hebben huisarrest'

4 december 2020 om 16:18 • Aangepast 4 december 2020 om 21:16
nl
Kinderen van acht, negen en tien jaar oud hebben volgens de eigenaar van strandtent Beachy in Tilburg zijn zaak vernield. "Hun ouders vertelden dat ze gewoon aan het buitenspelen waren. Ze hebben nu huisarrest gekregen", weet hij. De politie doet geen uitspraken over de leeftijd van de kinderen.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Bijna alle kinderen die strandtent Beachy in Tilburg woensdag vernielden zijn inmiddels door de politie geïdentificeerd. Vanwege hun jonge leeftijd kunnen de kinderen volgens de politie niet worden aangehouden.

Kinderen jonger dan twaalf jaar mogen namelijk niet strafrechtelijk worden vervolgd. "Samen met het Openbaar Ministerie en hulpverlening kijken we nu naar passende maatregelen", zegt een politiewoordvoerder.

Vernielde strandtent
Afgelopen woensdag stuitte Frenken op een enorme puinzooi in zijn pas geopende strandtent. Ramen zijn vernield, decoraties gesloopt, flessen drank zijn kapot gegooid en gereedschap, harken en bezems zijn gestolen. De schade: zo'n tweeduizend euro. "De entree moet worden gerepareerd, het bouwhek is stuk. Drie ruiten moeten worden vervangen. In het zand ligt overal glas. Mensen lopen daar in de zomer met hun blote voeten, dus dat moet allemaal worden geruimd en vernieuwd. En er missen dozen wijn en sterke drank."

En dat allemaal door jonge kinderen. "Het ging ze gewoon puur om de vernieling. Die drank hebben ze bijvoorbeeld niet opgedronken, maar allemaal kapot gegooid."

Vernielde ramen (foto: Tim Frenken).
Vernielde ramen (foto: Tim Frenken).

'Ze speelden buiten'
Dinsdag en woensdag sloegen de kinderen toe. Frenken heeft hier camerabeelden van. Eerder dreigde hij die herkenbaar online te zetten, maar dat was uiteindelijk niet nodig. "We hadden wel onherkenbare beelden op Facebook gezet. De ouders van die kinderen zijn waarschijnlijk ingelicht door mensen dat hun kinderen online stonden. Uiteindelijk hebben die ouders contact opgenomen."

Dat de kinderen zo jong zijn, vindt Frenken een kwalijke zaak. "Die ouders zeiden dat ze ook niet precies kunnen weten wat hun kinderen doen en met wie. Ze wisten alleen dat ze aan het buitenspelen waren. Maar ja, ik speelde vroeger met knikkers als ik ging buitenspelen. Ze hebben nu in ieder geval huisarrest gekregen."

Mogelijk extra beelden online
Maar niet alle kinderen zijn gepakt. "We weten nu dat ouders van drie kinderen ons hebben gebeld. Twee kinderen zijn in de omgeving geïdentificeerd. Er missen er dus nog drie", vertelt Frenken.

De politie wil overigens niet zeggen om hoeveel kinderen het precies gaat. Alleen dat bijna alle kinderen die op beeld staan zijn geïdentificeerd.

Als die laatste drie niet worden gepakt, overweegt Frenken om alsnog extra camerabeelden online te zetten. "We kijken eerst wat er te zien is op beelden van omliggende bedrijven. Als we de checklist niet compleet krijgen, zijn we genoodzaakt de missende schakels in te zetten. Maar nu we weten dat het om jonge kinderen gaat, is ze herkenbaar in beeld brengen wel onconventioneel. Dus we hopen het eerst op te lossen met een tussenstap van onherkenbare beelden."

De politie doet verder onderzoek en heeft een oproep geplaatst waarin getuigen worden gezocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.