Wolf vestigt zich definitief op de Groote Heide bij Leende - Omroep Brabant
Video

Wolf vestigt zich definitief op de Groote Heide bij Leende

9 december 2020 om 13:25 • Aangepast 10 december 2020 om 08:08
nl
Op de Groote Heide bij Leende heeft zich definitief een mannetjeswolf gevestigd. Deze wolf, GW1625m genaamd, is namelijk langer dan zes maanden in het gebied aanwezig. Hij zwierf daarvoor al lange tijd rond door onze provincie.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

In de periode tussen 17 juli tot en met 30 oktober zijn er 434 meldingen van sporen van wolven binnengekomen bij het Wolvenmeldpunt van BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer de wolvenschade bijhoudt. Het gaat dan onder andere om keutels, pootafdrukken of kadavers van een wild dier.

16 aanvallen door wolf
Dertig keer werd melding gedaan van aanvallen op dieren. Uit DNA-analyse blijkt dat zestien van deze gevallen veroorzaakt waren door een wolf. Het merendeel van de meldingen komt uit Brabant.

Een mannelijke wolf in Drenthe, waarvan eerder gedacht werd dat deze zich in de provincie had gevestigd, lijkt het leefgebied weer te hebben verlaten. Hij is vlak over de grens in Duitsland gesignaleerd. Daarnaast is er uit de roedel van de Noord-Veluwe een nieuwe wolvenwelpje ontdekt.

Wolvenplan
De provincie Noord-Brabant heeft een 'adviescommissie preventie wolvenschade' ingesteld. Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers uit landbouw, schapenhouders, natuurorganisaties, faunabeheer en gemeenten. In november zijn de commissieleden begonnen onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel. Deze maakte eerder ook een wolvenplan voor Gelderland, de eerste provincie met gevestigde wolven. Hij was ook betrokken bij het Landelijk Overleg Wolf. Dit overlegorgaan onderzoekt onder meer of er gebieden in Nederland aangewezen kunnen worden waar geen enkele wolf welkom is.

Positieve invloed
Dit voorjaar bezocht een zwervende wolf Brabant en dat leidde tot onrust in het gebied rond Heusden. Er kwam een platform. Omdat er een tweede wolf zich leek te vestigen, is het platform gepromoveerd tot adviescommissie. Elies Lemkes-Straver, provinciebestuurder Landbouw, Voedsel en Natuur: "De wolf heeft een positieve invloed op de biodiversiteit en is daar ook een wezenlijk onderdeel van. Er zijn echter ook veehouders die last hebben van de wolf en bewoners die ongerust zijn. Wij zijn er als provincie voor beide."

De commissie gaat de provincie adviseren over preventieve maatregelen, de financiering hiervan en hoe het beste is samen te werken. Ze gaat zich richten op de zogenoemde gevestigde wolven, die er al langer dan zes maanden zijn, maar ook op de zwervende jonge wolven die een geschikt leefgebied zoeken.

De wolf is beschermd en mag niet zomaar verjaagd worden.

De wolf van de Strabrechtse Heide:

Wachten op privacy instellingen...

Test hier je kennis van de wolf:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.