Video

Waterkanonnen vullen de haven van Zevenbergen met 20 miljoen liter water

11 december 2020 om 16:32 • Aangepast 14 december 2020 om 11:12
nl
Een historische dag vrijdag voor Zevenbergen. Na 50 jaar stroomt het water van de Roode Vaart weer het centrum binnen. Twee jaar lang is er hard gewerkt aan de vernieuwde haven in het dorp. Burgemeester Jac Klijs zette symbolisch de kraan van de brandweerslang open om de havenbak te vullen.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Als de bouwers een euro kregen voor iedere keer dat aan hen werd gevraagd wanneer de haven eindelijk gevuld zou worden, dan had de haven zichzelf inmiddels terugverdiend. Vrijdagmiddag vonden de eerste liters van de ruim 20 miljoen liter eindelijk hun weg richting de havenbak.

Zo wordt de haven van Zevenbergen gevuld:

Het water komt binnen via een stuw aan de Kristallaan. Om te zorgen dat het water geleidelijk de haven in vloeit, werden waterkanonnen ingezet. Zou het water met grote kracht de havenbak instromen dan zou de bodem weg kunnen spoelen. Aanvankelijk zou de stuw een stukje opengezet worden, maar dat zou tot technische problemen aan de stuw kunnen leiden. Daarom is op het laatste moment besloten dit toch maar niet te doen.

De komende dagen zal het peil in de haven langzaam verder stijgen tot 2 meter en 25 centimeter. De ondergrondse verbinding aan de noordkant van de haven blijft nog even dicht. Pas als de haven vol is, wordt deze duiker geopend en stroomt het water vanuit de voormalige suikerfabriek richting het centrum. Naar verwachting is de haven eind volgende week gevuld.

Een kijkje op de bodem van de haven eerder dit jaar:

Wachten op privacy instellingen...

Met de heropening van de haven in het centrum van Zevenbergen wordt de waterverbinding van de Roode Vaart hersteld. Op deze manier wordt een extra aanvoerroute gecreëerd van zoetwater voor West-Brabant en Zeeland. Het project waarbij ook de de provincie Zeeland is betrokken heeft zo'n 33 miljoen euro gekost.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!