Eigenaar van cafetaria houdt zich bewust niet aan mondkapjesplicht en riskeert daarmee stevige boete

13 december 2020 om 12:39 • Aangepast 9 april om 16:35
nl
"U hoeft bij ons geen ‘niet werkend’ mondkapje op." Dat staat te lezen op de deur van Cafetaria ’t Stamhuijs in Schijndel. Eigenaar Marijn Tilburgs wil niet meewerken aan de mondkapjesplicht en ‘het experiment’ dat sinds deze maand geldt. Om onder de plicht uit te komen zou je alleen naar binnen mogen met een afspraak. Maar de gemeente is duidelijk: ook met een afspraak moet iedereen een mondkapje op.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

In de frietzaak draagt het personeel geen mondkapje, er zijn geen spatschermen aan de balie en het personeel kan onderling geen afstand houden. De meeste gasten houden zich gewoon aan de wet en dragen een mondkapje. Al zijn er ook gasten die zonder masker in de zaak staan.

Zelf bepalen wie er binnenkomt
Eigenaar Marijn Tilburgs vindt het mondkapje onzin en gevaarlijk en wil daarom niet meewerken aan de nieuwe coronaregels. "Vanaf nu zijn we alleen open op afspraak. Je kunt telefonisch of online bestellen. En aan de deur kun je een afspraak maken om binnen te komen", zo denkt de eigenaar onder de plicht uit te komen. "Een winkel is geen openbare plek of publieke plek. Dat heeft de rechter in 2014 ook geoordeeld. Niemand is verplicht hier te komen. Ik wil zelf bepalen wie en hoe iemand binnen komt in mijn zaak."

In werkelijkheid kun je zonder afspraak gewoon binnenlopen en je frietjes bestellen. Maar al zou iedereen wel met een afspraak binnenkomen dan geldt de mondkapjesplicht nog altijd. Dat zegt de gemeente Meierijstad, waar Schijndel onder valt, in een reactie aan Omroep Brabant. "De mondkapjesplicht geldt in voor publiek toegankelijke binnenruimtes. Maakt niet uit of het op afspraak is of niet."

'Bescherm elkaar'
De gemeente Meierijstad waarschuwt dan ook: "Overtreders kunnen een boete verwachten." Dat geldt zowel voor gasten zonder een mondkapje als de medewerkers die zich niet aan de nieuwe coronaregels houden.

Volgens de eigenaar van de cafetaria werken de mondkapjes niet en leveren ze juist meer gevaar op. De overheid erkent dat de ‘niet medische mondkapjes’ niet honderd procent bescherming bieden. Maar op de site over de mondkapjesplicht is ook te lezen dat ‘als je een mondkapje draagt je een ander beschermt en samen bescherm je elkaar’. "Je beschermt geen ander", reageert Tilburgs. "Het virus gaat gewoon door dat mondkapje heen.’"

Belangrijkste regels
Marijn Tilburgs heeft eerder deze week al een telefoontje gehad van een bezorgde gast. "Hij belde om te zeggen dat hij het niet fijn vond om frietjes te bestellen bij ons. Dat vind ik jammer maar ik heb hem verteld dat hij niet verplicht is om het bij ons te kopen." Maar Marijn krijgt ook positieve reacties en complimenten op zijn actie.

Dit zijn volgens de Koninklijke Horeca Nederland de belangrijkste regels rondom mondkapjesplicht :

  • Mondkapjesplicht geldt in publieke binnenruimtes zoals afhaalzaken, cafés, hotels en winkels .
  • Achter een toonbank, kassa of receptie moeten medewerkers een mondkapje op .
  • De verplichting geldt altijd voor het personeel, niet alleen wanneer er gasten in de zaak zijn .
  • Draag elke vier uur een schoon mondkapje .
  • Bij een vaste zitplek mag het mondkapje af, bij een verplaatsing naar bijvoorbeeld de wc of uitgang moet het mondkapje op .
  • In een afgesloten keuken is een mondkapje niet verplicht maar dan moet het personeel wel anderhalve meter afstand kunnen houden.

Gezondheid
Marijn Tilburgs wil benadrukken dat hij niet onzorgvuldig met de gezondheid om wil gaan. "Maar een mondkapje is ongezonder. Je krijgt zuurstoftekort van een mondkapje en dat heeft grote gevolgen voor onder andere je organen." Die bewering klopt echter niet blijkt uit onderzoek van NU.nl.

Na het verschijnen van dit artikel heeft Marijn Tilburg besloten om vanaf nu alleen nog maar te bezorgen zodat hij en zijn medewerkers onder het mondkapjesplicht uit kunnen komen. "We moeten kiezen tussen de twee slechtste opties: alleen bezorgen of met mondkapje werken." De ramen van zijn zaak zijn ondertussen afgeplakt en de deur zit op slot.

De zaak is ondertussen gesloten en bezorgt alleen nog maar.
De zaak is ondertussen gesloten en bezorgt alleen nog maar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!