Kerstmis in lockdown: meeste Brabanders houden zich aan coronaregels - Omroep Brabant
Video

Kerstmis in lockdown: meeste Brabanders houden zich aan coronaregels

19 december 2020 om 16:45 • Aangepast 20 december 2020 om 13:59
nl
Verreweg de meeste Brabanders vieren kerst niet met meer mensen dan is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek van Newcom in opdracht van Omroep Brabant. Maar een klein deel van de Brabanders zegt de bezoekersregeling te overtreden.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Volgens de coronaregels is het met kerst toegestaan om met drie bezoekers boven de 12 jaar kerst te vieren, zowel uit als thuis. Een grote meerderheid van die Brabanders neemt die regel in acht: 92 procent houdt zich netjes aan het maximaal aantal bezoekers thuis, 95 procent gehoorzaamt de regel op bezoek.

Klein deel overtreedt bezoekersregel
Maar niet iedereen denkt er zo over. Acht procent van de Brabanders die dit jaar visite krijgt, ontvangt meer dan drie bezoekers boven de 12 jaar oud. Van de Brabanders die met kerst op visite gaat, verbreekt 'maar' vijf procent die regel.

Verreweg de meeste bezoekers zijn familieleden: 90 procent. Dat geldt ook voor mensen die elders op bezoek gaan: 94 procent van de Brabanders zit komende kerst aan tafel bij familieleden thuis.

Wandelen, tv kijken en netflixen
Dan resteert er nog een vraag: met wat voor dagbesteding brengt Brabant de kerst door? Tien procent blijkt kerst zoveel mogelijk te vermijden. Bijna een kwart van de mensen (22 procent) gaat in elk geval een netflixmarathon houden.

22 procent van de mensen zet een kerstgerelateerde uitzending op de radio of tv aan. 37 procent van de mensen gooit het letterlijk op bordspelletjes en 61 procent van de Brabanders maakt ergens tijdens beide kerstdagen een wandeling. Maar zes procent van de mensen zegt een mis of dienst online of op tv te gaan volgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.