PI Vught werkte mee aan financiering van terroristen: verdachte kocht hagelslag en sigaretten

21 december 2020 om 07:17 • Aangepast 21 december 2020 om 17:39
nl
Via de bankrekening van de PI in Vught is geld overgemaakt aan gevangenen die op de sanctielijst terrorisme stonden. Geld overmaken aan mensen op die lijst is strafbaar. De gevangenis wordt daarom verdacht van het financieren van terrorisme. Het OM onderzoekt de zaak.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

De zaak kwam eerder deze maand aan het licht tijdens een zitting van het gerechtshof in Den Haag, zo schrijft de Volkskrant.

Hagelslag en sigaretten
Een 43-jarige vrouw uit Alphen aan de Rijn stond voor de rechter. Ze maakte in 2017 meerdere keren 100 euro over aan haar man, terrorismeverdachte Mohamed D. Die overboeking liep via een rekening van de PI in Vught.

Van het geld kocht haar man in de gevangeniswinkel onder meer sigaretten en hagelslag. Haar man zat toentertijd vast op de terroristenafdeling in Vught. Hij had zich in Syrië aangesloten bij IS en is hiervoor tot drie jaar cel veroordeeld.

Rekeningen bevriezen
Mohamed D. stond op de sanctielijst terrorisme: een lijst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarop mensen en organisaties staan die volgens justitie betrokken zijn bij terrorisme. Door hun bankrekeningen te bevriezen wil de overheid het moeilijker maken om terroristische activiteiten voort te zetten.

Via de bankrekening van de PI werd niet alleen geld van familieleden doorgegeven, ook werden soms gevangenen op de sanctielijst betaald voor hun werk in de gevangenis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.