Staken planbare zorg heeft nu géén gevolgen voor Brabantse ziekenhuizen: hadden al afgeschaald

22 december 2020 om 15:13 • Aangepast 23 december 2020 om 14:34
nl
Het staken van alle planbare zorg in ziekenhuizen, heeft nu géén gevolgen voor de situatie in de Brabantse ziekenhuizen. Die hebben namelijk al twee weken geleden besloten om de planbare zorg zoveel mogelijk af te schalen om de grote toename van het aantal coronapatiënten aan te kunnen. Het gaat daarbij om niet-urgente klachten en ingrepen.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Dat meldt het Regionaal Orgaan Acute Zorg (ROAZ), waarin de Brabantse ziekenhuizen samenwerken. De organisatie reageert op de maatregelen die minister Tamara van Ark van Medische Zorg dinsdag bekend heeft gemaakt.

'Geen reden om lopende zaken af te zeggen'
Alle acute en oncologische zorg gaat onverminderd door. Ook worden de afspraken op de poliklinieken en de afdelingen radiologie zoveel mogelijk voortgezet. "Er is dus voor patiënten geen reden om lopende afspraken af te zeggen", benadrukt het ROAZ.

Omdat de ziekenhuizen verwachten dat ze meer coronapatiënten moeten opnemen, wordt dagelijks bepaald wat nodig is om de zorg de komende weken te kunnen waarborgen. Zo breiden ook de Brabantse ziekenhuizen het aantal ic-bedden uit en worden patiënten naar andere ziekenhuizen, ook in Duitsland, verplaatst.

Meest kritieke zorg gaat door
Het aantal bedden op de intensivecareafdelingen wordt uitgebreid naar 1450 en er moeten ook weer meer patiënten naar Duitsland worden verplaatst. Met die maatregelen wil het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) waarborgen dat de meest kritieke zorg voor alle patiënten kan doorgaan.

"Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken", zegt Van Ark. "Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!