Video

Coronavaccins moeten ijs- en ijskoud zijn en daar zorgen deze vrieskasten voor

22 december 2020 om 18:07 • Aangepast 22 december 2020 om 21:11
nl
Alle ogen zijn gericht op Oss want bij Movianto worden de coronavaccins bewaard totdat ze gebruikt worden. Maar zonder Snijders Labs in Tilburg was dit allemaal niet mogelijk. Dat bedrijf maakt namelijk de ulta-low-vriezers die het Pfizer-vaccin op 75 graden onder nul moeten houden. 
Profielfoto van Rob van Kaathoven
Geschreven door

Koud is koud zou je zeggen, maar zo werkt het niet. Niet de temperatuur op zich, maar de kristallen die ontstaan door de temperatuur maken het verschil. “Bij min achttien krijg je ijskristallen met punten. Op den duur beschadigt dat de structuur van het vaccin”, legt commercieel directeur Robert Olislaegers uit. “Kristallen die ontstaan bij veel lagere temperaturen zijn ronder en minder schadelijk.”

"Je moet soms ook sociaal denken en het commerciële belang op de tweede of derde plek zetten.”

De jacht op het vaccin was een gekkenhuis. Maar ook de vrieskasten voor de opslag van zo’n vaccin waren ineens enorm gewild over de hele wereld, merkten ze ook in Tilburg. “Er werd zelfs het twee- of driedubbele geboden om de kasten maar geleverd te krijgen”, vertelt Olislaegers. “Daar zijn we niet voor gezwicht. Je moet soms ook sociaal denken en het commerciële belang op de tweede of derde plek zetten.”

Het bedrijf ging in samenwerking met Movianto in Oss en de Nederlandse overheid aan de gang om hun producten aan te passen: “Die waren er als een van de eersten bij."

De vrieskasten van Snijders zijn nu helemaal aangepast voor het Pfizer-vaccin. De afmetingen van de vrieskast en van de lades bijvoorbeeld, maar het gaat verder:

De vrieskisten staan klaar in Oss, maar de drukte is nog niet voorbij. “We draaien nu 20 procent meer dan normaal”, vertelt Olislaegers. Overigens betekent dat niet dat alle verloven ingetrokken zijn. “Je moet mensen soms ook vrij geven om te kunnen blijven presteren.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!