Supervriezers staan klaar voor coronavaccins, minister Hugo de Jonge bezoekt Movianto in Oss

21 december 2020 om 14:30 • Aangepast 22 december 2020 om 14:15
nl
Coronaminister Hugo de Jonge heeft maandagochtend een bezoek gebracht aan het bedrijf Movianto in Oss. De 24 supervriezers waar straks de coronavaccins moeten worden opgeslagen staan klaar, zo constateerde de minister. Bij het bedrijf in Oss worden binnenkort alle vaccins voor Nederland opgeslagen. Ook alle naalden en spuiten staan al metershoog opgestapeld in dozen.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Logistiek is het een enorme uitdaging voor het bedrijf. "Het gaat om verschillende vaccins die in verschillende temperatuurzones moeten worden bewaard", aldus locatiemanager Michiel Heller.

Het Pfizer-BioNTech-vaccin komt als eerste richting Oss, dit middel wordt bij minus 75 graden opgeslagen. Ook het Moderna-vaccin wordt er binnenkort bewaard voor de Nederlandse markt. In één vriezer, een soort gigantische ladenkast, passen 288 dienbladen met vaccins.

Vaccins eerst ontdooid voor vervoer
De Pfizer-vaccins moeten voordat ze worden vervoerd vanuit Movianto eerst een aantal uren worden ontdooid. Dat gebeurt in een speciale ruimte binnen het bedrijf waar het 2 tot 8 graden is. Vervolgens wordt het middel vanuit Oss met temperatuursgecontroleerde voertuigen naar de vaccinatiecentra verspreid. Het middel blijft in totaal vijf dagen goed.

"Een ongekende militaire operatie. Mouwen opstropen!", zei minister De Jonge. Heller leidde de minister rond. Bij het bedrijf worden ook griepprikken opgeslagen.

De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland vindt plaats op vrijdag 8 januari, als het Europees geneesmiddelenbureau EMA het vaccin van Pfizer en BioNTech deze week goedkeurt. Heller gaf vrijdag desgevraagd aan dat de vaccins pas na de goedkeuring door EMA in Oss binnen zullen komen.

Minister De Jonge wordt rondgeleid langs de ultra-low freezers bestemd voor de vaccins (foto:  ANP / Robin van Lonkhuijsen).
Minister De Jonge wordt rondgeleid langs de ultra-low freezers bestemd voor de vaccins (foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen).
Foto:  ANP / Robin van Lonkhuijsen.
Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.