Actievoerders tegengehouden die alvast duizenden vaccins wilden ophalen bij Movianto

4 januari om 10:36 • Aangepast 5 januari om 10:32
Michael Blok van het burgerplatform Containment Nu! (foto: René van Hoof).
Michael Blok van het burgerplatform Containment Nu! (foto: René van Hoof).
Drie actievoerders van de groepering 'Containment Nu!' zijn maandagochtend door de politie tegengehouden. Ze waren met een koelwagen op weg naar het bedrijf Movianto in Oss, waar vaccins van Pfizer opgeslagen liggen. De actievoerders wilden niet wachten tot 8 januari, maar de vaccinaties alvast rondbrengen.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De aftrap van de vaccinaties start op 8 januari, zoals door het kabinet aangekondigd. Maar daar willen de actievoerders niet op wachten. Ze lieten weten dat ze in Oss tienduizenden vaccins van Movianto in de koelwagen wilden laden om naar onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen en prikcentra te brengen.

De politie hield de actievoerders op de snelweg tegen en dirigeerde hen naar een grasveld. Vanaf daar moesten zij tien minuten lopen naar het bedrijf, liet Michael Blok van Containment Nu! weten.

Michael Blok van het Platform Containment Nu! (foto: René van Hoof).
Michael Blok van het Platform Containment Nu! (foto: René van Hoof).

'Pak de dichtstbijzijnde arm'

Blok dacht dat de gemeente Oss de politie had gevraagd de vrachtwagen tegen te houden, maar een woordvoerster van de gemeente ontkende dat. Waarom de vrachtwagen dan wel werd tegengehouden, is onduidelijk.

"We zijn hier met zijn drieën om te helpen", zei Blok. "We hebben niet de intentie om maar iemand in de weg te zitten, maar we hadden het wel leuk gevonden om even met de wagen in de buurt met het bedrijf te gaan praten."

De actiegroep heeft naar eigen zeggen een medicus bij zich die zelf kan beginnen met inenten. "Mocht ons aanbod van hulp worden geaccepteerd, dan kunnen maandag dus al duizenden prikken gezet worden in de armen van ouderen, verplegers en artsen", aldus de actiegroep. Pak desnoods 'de dichtstbijzijnde arm', aldus de groep.

Hartverwarmend aanbod
Burgerplatform Containment Nu! wil naar eigen zeggen een economische en humanitaire ramp door de verdere verspreiding van het virus voorkomen. "Nu er een vaccin is moet dit met de grootste spoed worden uitgerold om levens te redden en het virus onder controle te krijgen", aldus de groep.

Blok had voor de poort van het bedrijf een gesprek met manager Michiel Heller van Movianto. Deze noemde de actie 'hartverwarmend' en bedankte de actievoerders voor hun aanbod. "Maar laat de professionals hun werk doen, dan komt het allemaal goed", zei Heller.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...