Miljoenste vaccinatie is zondag gezet, dit is wanneer jij jouw coronaprik kan verwachten

20 februari om 11:12 • Aangepast 24 februari om 09:33
Achter de schermen zuigen GGD-medewerkers het coronavaccin met spuiten uit de flacons (foto: Joris van Duin).
Achter de schermen zuigen GGD-medewerkers het coronavaccin met spuiten uit de flacons (foto: Joris van Duin).
De één miljoenste coronaprik is zondag gezet. Dat zegt coronaminister Hugo de Jonge. Inmiddels worden dagelijks tienduizenden personen ingeënt en dat aantal gaat de komende tijd verder omhoog. Vaccinatie nummer twee miljoen wordt halverwege maart verwacht. Hoe dat zit en wanneer jij je prik kan verwachten, lees je hier.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Volgens het vaccinatiedashboard van het kabinet zijn tot en met zondag 1.014.290 prikken gezet. Wel gaat het om een 'berekend aantal'. Officieel doorgegeven zijn 806.744 inentingen. Maar dit is volgens het RIVM een onderrapportage, omdat niet alle instellingen en huisartsen even snel het aantal ingespoten vaccins rapporteren. GGD's hebben met 712.193 vaccinaties de meeste gezet. Het gaat om zowel eerste als tweede prikken. Tot en met 14 februari hebben 154.400 Nederlanders beide inentingen ontvangen.

Halverwege maart: twee miljoen prikken
Het Nederlandse vaccinatieprogramma begon laat en kwam traag op gang. Maar de vaart lijkt nu dus in de beloofde inhaalslag te zitten. Eerder hoopte de overheid in de eerste week van maart de grens van twee miljoen prikken te passeren, maar nu wordt dat halverwege maart.

Inmiddels hebben 80-plussers uitnodigingen voor een prik ontvangen en kunnen deze maand nog de eerste vaccinaties bij Brabanders van 18-64 jaar met extreem overgewicht worden gezet. Dat geldt ook voor mensen van 60-64 jaar, die na advies van de Gezondheidsraad versneld ingeënt worden. Alleen wie een uitnodiging heeft, komt voorlopig in aanmerking.

Op papier kan de hele bevolking in september gevaccineerd zijn. Maar dan moet alles meezitten en iedereen zich laten inenten.

Wanneer ben jij aan de beurt? Dit is de vaccinatieplanning die de overheid gebruikt:

VANAF JANUARI

 • 40.000 medewerkers uit de acute coronazorg.
 • 273.000 medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Dit duurt tot en met juni. De GGD neemt dit voor haar rekening.
 • 15.000 huisarts(medewerkers). Dit gebeurt in januari.
 • 155.000 bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. Dit duurt van januari tot en met maart . Instellingsartsen nemen dit op zich.
 • 4.300.000 mobiele en niet-mobiele thuiswonenden ouder dan 60 jaar. Mobiele thuiswonenden in deze leeftijdscategorie zijn sinds januari aan de beurt, niet-mobiele thuiswonenden vanaf maart. Over het algemeen geldt: van oud naar jong. 60-64-jarigen worden echter met voorrang ingeënt.

FEBRUARI EN MAART

 • 258.000 medewerkers uit gehandicaptenzorg. Dit gebeurt van februari tot en met juli. Dit ligt bij de GGD.
 • 204.000 medewerkers uit de wijkverpleging en Wmo. Dit gebeurt van februari tot en met juli. Ook dit is een taak van de GGD.
 • 77.000 bewoners van kleinschalige woonvormen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling . Dit gebeurt in februari en maart. Huisartsen doen dit.

VAN FEBRUARI TOT EN MET MEI

 • 25.000 medewerkers die geestelijke gezondheidszorg bieden aan mensen die in een instelling wonen. Dit duurt tot en met juni en de werkgevers gaan dit regelen.
 • 60.000 mensen die verblijven in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Dit gebeurt van februari tot en met juli en de instellingsartsen gaan dat doen.
 • 1.800.000 mensen van 18 tot 60 jaar met een medische indicatie. Dit duurt van februari tot en met mei. Ze gaan daarvoor naar hun huisarts.

VAN APRIL TOT EN MET SEPTEMBER

 • Alle overige zorgmedewerkers. Van april tot en met augustus. De werkgevers gaan dit doen.
 • 7.100.000 mensen van 18-60 jaar zonder medische indicatie, van mei tot en met september. GGD's en huisartsen zijn hier bij betrokken.

*Kinderen tot 18 jaar worden niet gevaccineerd. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid is het coronavirus voor hen nauwelijks gevaarlijk.

Het Pfizer/BioNTech-vaccin (foto: Joris van Duin).
Het Pfizer/BioNTech-vaccin (foto: Joris van Duin).

Minder vaccinleveringen
Aan de vaccinatieplanning zitten veel kanttekeningen. In anderhalve maand tijd is de strategie talloze keren veranderd. Dat komt onder meer door het virusverloop, zoals verspreiding van de besmettelijkere Britse coronavariant. Zo is de periode tussen de eerste en tweede prik van drie naar zes weken opgerekt. Zo ontvangen meer mensen sneller een eerste prik. De hoop is dat zij tenminste voor een deel beschermd zijn tegen het coronavirus.

Een andere - volgens het Ministerie van Volksgezondheid de belangrijkste - kanttekening is de snelheid en grootte van vaccinleveringen. Ons land heeft miljoenen doses bij verschillende makers besteld, die deels nog keuringen moeten doorstaan. Zo krijgt Nederland in het eerste kwartaal de helft minder vaccins dan de eerder toegezegde 8,2 miljoen. In kwartaal twee houdt de overheid rekening met 16,8 miljoen doses, stukken minder dan de oorspronkelijke 21,9 miljoen. Dit heeft te maken met leveringsproblemen bij fabrikant AstraZeneca en het nog goed te keuren Curevac-vaccin. Inmiddels zijn vaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca goedgekeurd.

Groepsimmuniteit
Voor het terugdraaien van beperkende coronamaatregelen, is het van belang dat zoveel mogelijk mensen zich laten inenten. Dan ontstaat groepsimmuniteit. Om dat te bereiken zou zeventig procent van de Nederlanders zich moeten vaccineren. Volgens de laatste peilingen wil ruim driekwart van de bevolking een prik. Als alles meezit, kunnen zij deze zomer gevaccineerd zijn. Maatregelen kunnen mogelijk al eerder worden afgeschaald, als veel kwetsbare mensen zijn ingeënt.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...