Ouderen krijgen versneld eerste vaccinatie, dit is wanneer jij jouw coronaprik kan verwachten

14 januari om 11:09 • Aangepast donderdag om 15:01
Archieffoto: ANP
Archieffoto: ANP
GGD's beginnen volgende week met het inenten van 90-plussers tegen het coronavirus. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft dat bepaald, omdat het zich zorgen maakt over de verspreiding van besmettelijkere coronavarianten. Wanneer jij die prik kan krijgen en meer informatie lees je hier.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Dit verhaal wordt regelmatig aangevuld met de laatste updates.

Het eerder vaccineren van ouderen is mogelijk doordat de periode tussen de eerste en tweede coronaprik wordt opgerekt. Die was eerst drie weken en dat worden er zes. Op die manier worden tienduizenden vaccins, bedoeld voor de tweede prik van zorgmedewerkers, 'vrijgespeeld' voor ouderen.

Het risico is dat wanneer vaccinleveringen niet op tijd komen, de tweede prik verder moet worden uitgesteld. Dan is er een kans dat mensen wederom een eerste vaccinatie moeten krijgen, omdat pas bij twee doses binnen een bepaalde tijd iemand maximaal beschermd is tegen het virus. Voor wie al een eerste keer gevaccineerd is, heeft de verandering geen gevolgen. Hun tweede afspraken blijven staan.

'Geen effect op veiligheid'
GGD's beginnen volgende week met het inenten van mensen van boven de 90. Zij worden door huisartsen uitgekozen en moeten mobiel genoeg zijn om zelf naar een vaccinatielocatie te gaan. Eind volgende week wordt ook de groep mensen tussen de 85 en 90 uitgenodigd. "Zo kunnen meer mensen eerder worden beschermd tegen het coronavirus", stelt coronaminister De Jonge.

De beleidsverandering is niet onomstreden. Volgens vaccinmaker Pfizer/BioNTech zijn de prikken uitvoerig getest met een tussenliggende periode van drie en niet zes weken. Maar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen stelt dat opschorting geen effect heeft op de veiligheid van het vaccin. Dat zou ook gelden voor de werkzaamheid van het vaccin.

77.000 zorgmedewerkers ingeënt
Tot en met zondag hebben 77.000 zorgmedewerkers hun eerste prik gekregen. Zij vormen 0,44 procent van de Nederlandse bevolking. Deze week is gestart met het vaccineren van huisartsen en bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapten.

Op papier kan de hele bevolking in september gevaccineerd zijn. Dan moet alles meezitten en iedereen zich laten inenten. Hieronder lees je eerst wie wanneer geprikt kan worden. Daarna volgt een uitleg over de vele kanttekeningen die aan dit schema verbonden zijn.

Wie krijgt wanneer een prik?

VANAF JANUARI

 • 40.000 medewerkers uit de acute zorg (waren er 30.000). Dit is inmiddels achter de rug.
 • 273.000 medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Dit duurt tot en met februari (was april). De GGD neemt dit voor haar rekening.
 • 15.000 huisarts(medewerkers). Dit gebeurt in januari.
 • 155.000 bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. Dit duurt van januari tot en met maart (start zou eerder in februari zijn). Instellingsartsen nemen dit op zich.
 • 4.300.000 mobiele én niet-mobiele thuiswonenden ouder dan 60 jaar (van oud naar jong). Dit duurt van januari tot en met juli (dit was februari tot en met september). Een taak voor huisartsen en de GGD.

FEBRUARI EN MAART

 • 258.000 medewerkers uit gehandicaptenzorg (waren er 178.000). Dit gebeurt in februari en maart (was januari tot en met april). Dit ligt bij de GGD.
 • 204.000 medewerkers uit de wijkverpleging en Wmo (waren er 166.000). Dit gebeurt in februari en maart (was januari tot en met april). Ook dit is een taak voor de GGD.
 • 77.000 bewoners van kleinschalige woonvormen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling . Dit gebeurt in februari en maart. Huisartsen doen dit.

VAN FEBRUARI TOT EN MET MEI

 • 25.000 medewerkers die geestelijke gezondheidszorg bieden aan mensen die in een instelling wonen. Dit duurt tot en met april (was maart) en de werkgevers gaan dit regelen.
 • 60.000 mensen die verblijven in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Dit gebeurt tussen februari en mei en de instellingsartsen gaan dat doen.
 • 1.800.000 mensen van 18 tot 60 jaar met een medische indicatie. Dit duurt van februari tot en met mei. Ze gaan daarvoor naar hun huisarts.

VAN APRIL TOT EN MET SEPTEMBER

 • Alle overige zorgmedewerkers. Van april tot en met juli. De werkgevers gaan dit doen.
 • 7.100.000 mensen van 18-60 jaar zonder medische indicatie, van mei (was april) tot en met september. GGD's en huisartsen zijn hierbij betrokken.

*Kinderen tot 18 jaar worden niet gevaccineerd. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid is het coronavirus voor hen nauwelijks gevaarlijk.

De meest recente vaccinatiestrategie van de overheid, zonder later aangebrachte wijzigingen:

Aan de vaccinatieplanning kleven een heleboel mitsen en maren. Alleen al in januari is die vier keer veranderd. Dat heeft onder meer te maken met het virusverloop, zoals verspreiding van besmettelijkere coronavarianten.

Vaccinleveringen en virusmutaties
Een andere - volgens het Ministerie van Volksgezondheid de belangrijkste - kanttekening is de snelheid en grootte van vaccinleveringen. Ons land heeft miljoenen doses bij verschillende makers besteld, die grotendeels nog (goed)keuringen moeten doorstaan. In het eerste kwartaal krijgt Nederland 7,6 miljoen doses vaccins (was 8,2 miljoen). In het tweede kwartaal ontvangen we volgens de planning 19 miljoen in plaats van 15,7 miljoen vaccins.

Een onzekere factor is de verandering die het coronavirus steeds ondergaat. Het lijkt erop dat vaccins werken tegen de Britse virusmutatie, waar deskundigen zich zorgen over maken. Maar er is nog onzekerheid over de werkzaamheid tegen andere varianten, zoals de Zuid-Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse.

Het Pfizer/BioNTech-vaccin (foto: Joris van Duin).
Het Pfizer/BioNTech-vaccin (foto: Joris van Duin).

Groepsimmuniteit
Voor het terugdraaien van beperkende coronamaatregelen, is het volgens coronaminister Hugo de Jonge van belang dat zoveel mogelijk mensen zich laten inenten. Dan ontstaat groepsimmuniteit. Geschat wordt dat groepsimmuniteit ontstaat als zeventig procent van de bevolking is ingeënt. Als alles meezit, kan dit deze zomer bereikt worden. Maatregelen kunnen mogelijk al eerder worden afgeschaald, als veel kwetsbare mensen zijn gevaccineerd.

75 procent wil een prik
Uit de meest recente peiling van Ipsos (in opdracht van NOS) blijkt de vaccinatiebereidheid te zijn gegroeid tot 75 procent van de bevolking. Dat is goed nieuws voor wie hoopt op groepsimmuniteit. Onduidelijk is echter nog hoe lang de vaccins werken tegen het coronavirus. Dat is tenminste drie maanden, al verwachten deskundigen dat dit jaren het geval is.

LEES OOK:

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...