Video

Steeds grotere druk op scholen door noodopvang: 'Het is een zorgwekkende situatie'

8 januari 2021 om 20:00 • Aangepast 8 januari 2021 om 22:18
nl
De druk op basisscholen om kinderen op te vangen wordt steeds groter. "De druk is groter dan in de eerste lockdown", vertelt directeur Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant (OBO) Jan Veenker. "Veel meer ouders gaan nu het gesprek aan met de school om noodopvang voor hun kind te regelen."
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Hoe langer de lockdown duurt, hoe meer gezinnen gebruik willen maken van de opvang, stelt Veenker. "Gemiddeld wordt nu 25 procent van onze leerlingen door ons opgevangen, terwijl dat tijdens de vorige sluiting nog minder dan 10 procent was. De druk op de teams is daardoor dus veel groter."

Coronamoe
Ook Arnoud Wever, bestuurder van PCPO Midden-Brabant bevestigt dit beeld. "De druk op de noodopvang groeit. Je merkt dat ouders moe worden en het werken thuis en de opvang van kinderen. Iedereen is coronamoe."

De scholen zijn verantwoordelijk voor de opvang van kwetsbare kinderen en kinderen met ouders die een cruciaal beroep uitoefenen. "Maar bij gezinnen met één ouder in een cruciale sector gaan we het gesprek aan", vertelt Jan Veenker van OBO.

In sommige gevallen gaan de scholen ook in gesprek met ouders die niet in een cruciale beroepsgroep werken. "Soms twijfel je: is dit nou echt een cruciaal beroep? Maar als je ziet dat een ouder klem zit, dan wil je zo'n gezin helpen."

'Niet of nauwelijks invallers meer'
Scholen die problemen ervaren met de noodopvang van kinderen, mogen zelf grenzen stellen en keuzes maken om de situatie toch werkbaar te houden. Dat zegt onderwijsminister Arie Slob vrijdag naar aanleiding van berichten dat de scholen de toestroom soms niet aan kunnen. Maar veel ruimte is er niet meer.

Arnoud Wever noemt het toenemende aantal aanmeldingen 'een zorgwekkende situatie'. "Er zijn niet of nauwelijks invallers meer als er mensen uitvallen."

'Het is gewoon pittig'
De bestuurder maakt zich ook zorgen om de toename van het aantal kwetsbare kinderen die moeten worden opgevangen. "Er zijn steeds meer kwetsbare kinderen die ons nodig hebben", merkt ook Edith van Montfort. "Kinderen die extra moeten worden begeleid in hun ontwikkeling."

Het constante schakelen valt de scholen zwaar. "Het is gewoon pittig", aldus bestuurder Edith van Montfort van Saam Scholen. "De druk om alles te combineren wordt echt heel groot. Leraren doen ook de noodopvang, maar wie zorgt dan voor het lesgeven op afstand?"

Al het personeel inzetten
Scholen zetten nu al hun personeel in. "We willen onze leerkrachten beschikbaar houden voor onderwijs op afstand en niet voor de noodopvang. Dat maakt het lastig", reageert Jan Veenker. "We redden het nu. Is het ideaal? Nee. Is het fijn? Nee. Maar volgens mij is het in de hele samenleving niet fijn. We moeten hier even doorheen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.