'Wat er ook gebeuren zal, wij vieren altijd carnaval', deze coronaproof festiviteiten gaan wél door

14 januari 2021 om 10:22 • Aangepast 18 januari 2021 om 16:42
nl
Nu de lockdown verlengd is, valt een fysiek carnaval definitief in het water. Veel carnavalsverenigingen en stichtingen geven echter niet op. Wat er bij ons ook gebeuren zal, wij vieren altijd carnaval, zongen de Twee Pinten ooit al. Carnaval gaat door, maar wel vooral online.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De carnavalsweek start dit jaar op 12 februari en de lockdown loopt tot en met 9 februari. In theorie is er een piepkleine kans dat er toch cafés open mogen in het carnavalsweekend, maar er is een streep gezet door bijna alle activiteiten op locatie. Wie toch wil feesten heeft dus een computer en internetverbinding nodig.

Wij zetten wat leuke initiatieven op een rijtje.

  • Eindhoven. Eindje door Eindje. In Lampegat hebben ze een bijzonder alternatief bedacht. Deelnemers stappen - uiteraard verkleed - in hun auto. Vervolgens rijden ze langs plekken in de stad, die ze normaal niet zo gauw zien.
  • Den Bosch. Hier kun je onder meer het traditionele Oeteldonkconzert bekijken, maar dan nu via internet. Het Oetelkonzert wordt op vrijdagavond 12 februari om 20.11 uur uitgezonden op internet.
  • Breda. Bredanaars mochten hun carnavalswagen van LEGO of andere materialen als K’nex of papier-maché namaken en een foto opsturen. Die worden vertoond op de lokale tv. Op tv is ook de sleuteloverdracht live te zien. Er worden ook opnamen getoond van traditionele opwarmers als de Oeleviering en de Grôtste Mââuwert, maar dan net in een ander jasje. Voor wie niet binnen wil blijven zitten, is er een stadswandeling, de Kielegatse Kilometer, door de binnenstad. Tijdens de wandeling komen anekdotes en 'oude pronkstukken' van het Kielegats carnaval voorbij. Op de maandagavond is er nog Ut Grôôt Kielegats Diktee en op de dinsdagavond wordt afgesloten met Ut Letste Aovondmaol, waarbij Bredanaars thuis kunnen meekoken met een carnavalskok.
  • Esch. Oggelvorsen, Oggelvorsinnen en Kwakbollekes kunnen thuis meedoen met een online spelshow op de 13e.
  • Berlicum. Op carnavalszondag is er vanuit 'studio' D'n Durpsherd een live-uitzending, deels ondersteund met oude beelden.
  • Goirle. De Ballefrutters kiezen voor een optocht van LEGO. Mensen konden hun inzending vooraf insturen die worden de 13e getoond.
  • Raamsdonk. Bij ons staat op de Keukendeur... het is niet altijd rozengeur. Deze zinnen uit het lied van de Twee Pinten vatten 2020 en het begin van 2021 wel samen. De Stichting Raamsdonkse Carnaval liet mensen keukendeuren opsturen. Die zijn geschilderd en worden door het dorp verspreid.
Foto: Stichting Raamsdonkse Carnaval
Foto: Stichting Raamsdonkse Carnaval
  • Raamsdonksveer. Versier je huis en vier het op je eigen erf, zo vraagt de Carnavals Organisatie Raamsdonksveer aan de inwoners. De lokale omroep rijdt door het dorp en maakt beelden.
  • Halderberge. Om heel de gemeente in carnavalssfeer te brengen, wordt vanuit alle vijf de carnavalsstichtingen een oproep gedaan om het huis, tuin en de straat zo carnavalesk mogelijk aan te kleden. In iedere kern komt een speurtocht voor het gezin en ook kan vanaf vrijdag een carnavalsfilm bekeken worden.
  • Wilbertoord. De Klotstekers bedachten iets waar heel Nederland aan mee kan doen. Via Krijtjewijk.nl kan iedereen de stoep of oprit versieren en het kunstwerk delen via internet. Ook houdt de club de Instapolonaise. “Iedereen kan een eigen polonaisefoto maken. Deze foto’s plaatsen we vervolgens op het Instagramaccount, waardoor het eruit ziet alsof iedereen samen een lange polonaise vormt. Zo kan iedereen deelnemen en we hopen zelfs op de grootste polonaise online ooit.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.