Politie waarschuwt voor oplichting met 'pakketbezorging'

15 januari 2021 om 11:41
nl
De politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting. Daarbij doen criminelen aan de deur zich voor als pakketbezorger en weten daarbij de pinpas en pincode van hun slachtoffer te ontfutselen.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Er zijn de afgelopen dagen in ieder geval twee aangiftes gedaan bij de politie in het westen van de provincie van deze vorm van oplichting. En ook op andere plekken in het land hebben al slachtoffers zich gemeld.

De oplichters bellen eerst naar hun slachtoffer met de boodschap dat er een pakketje voor ze ligt op een postagentschap in de buurt. Voor een klein bedrag kan het pakketje ook thuis worden bezorgd. Als het slachtoffer daarmee akkoord gaat, verschijnt er inderdaad iemand aan de deur. Om het kleine bezorgbedrag af te rekenen, moet er worden gepind. En daar gaat het mis.

Pinpas verwisseld
De 'bezorger' haalt een pinautomaat tevoorschijn, maar als het slachtoffer zijn pincode heeft ingetoetst blijkt het zogenaamd niet te werken. Daarop neemt de dader de pinpas over en scant die opnieuw. Dan werkt de transactie ineens wel. Maar ondertussen heeft de dader de pinpas snel omgewisseld. Met de ingetoetste pincode op het apparaat heeft de oplichter nu dus pincode en pinpas van het slachtoffer in handen.

Bij een van de slachtoffers is vervolgens duizenden euro's van de rekening gehaald.

De politie adviseert om bij dergelijke telefoontjes gelijk de verbinding te verbreken en in ieder geval nooit te kiezen voor de 'bezorg-optie'. Ook wordt afgeraden om aan de deur te pinnen. En om als het echt niet anders kan, in ieder geval alert te zijn op wat er in het scherm staat en nooit de pinpas uit handen te geven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!