Video

Eerste asperges laten nu al hun kopjes zien bij boer Corné

19 januari 2021 om 18:30
nl
De winters veranderen. Hoewel het dit weekend sneeuwde, wordt het gemiddeld steeds warmer en dat merken de boeren ook. Boer Corné Godrie in Rijsbergen zag maandag dat de eerste asperges hun kopjes uit de aarde omhoog staken. En dat is bijna twee maanden eerder dan normaal.

''Daar staan ze'', zegt de trotse aspergeteler. Een aantal witte en violetkleurige kopjes steken boven het zand uit. "Dit is heel bijzonder, hier doe je het voor."

"Meestal zie je ze pas eind februari of begin maart", zegt Corné. "Maar er is deze winter amper vorst geweest en het was heel warm. Ik heb er nu een stuk of tien geteld."

Wie nu meteen aan verse asperges met ham en ei denkt: eten kun je ze nog niet. "Maar over drie weken moeten de eerste geoogst kunnen worden", zegt Corné. "Daarom moeten de asperges nu snel afgedekt worden met compost en plastic."

En de aspergeboer moet hopen dat er geen vorst komt. "Anders gaat de rem erop en duurt het nog langer." De asperges die zich nu laten zien staan op de koude grond maar wel onder aan afdakje. De meeste asperges van Corné staan op het open veld. "30.000 kilo oogst ik hier per jaar. De meeste zullen in maart pas oogstrijp zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.