Pegida-demonstratie verboden, rellen verwacht door plan voor koranverbranding - Omroep Brabant

Pegida-demonstratie verboden, rellen verwacht door plan voor koranverbranding

20 januari 2021 om 17:03 • Aangepast 21 januari 2021 om 16:54
nl
Burgemeester John Jorritsma heeft een voor zondag aangekondigde demonstratie van de anti-islambeweging Pegida in Eindhoven verboden. Hij vreest dat het protest te veel onrust zal veroorzaken.
Profielfoto van Madhavi RaaijmakersProfielfoto van ANP
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers & ANP

De burgemeester is bang voor ongeregeldheden omdat Pegida aankondigde een koran te zullen vernietigen of verbranden. Het Turkse consulaat heeft de gemeente laten weten om die reden een grote tegenreactie te verwachten, liet Jorritsma weten.

Wanorde
In 2019 liep een demonstratie van Pegida in Eindhoven al eens flink uit de hand. Er werden 300 politiemensen ingezet waaronder twee pelotons van de ME. De politie vreest ook nu weer ernstige ordeverstoringen gezien de plannen van Pegida die onbegrip en weerstand oproepen in de islamitische gemeenschap.

Jorritsma vreest in de commotie ook de coronamaatregelen niet te kunnen handhaven. "Ik houd ook rekening met de gezondheid van ordehandhavers", schrijft Jorritsma. "Zij moeten voldoende veilige werkruimte hebben in het geval van ongeregeldheden of calamiteiten." Jorritsma schrapte eerder ook al een demonstratie van Pegida tijdens de jaarwisseling.

Voetbalsupporters
Naast Pegida wilde ook actiegroep 'Nederland in Verzet (Weg met dit Kabinet)' zondag demonstreren op het 18Septemberplein. Zij trokken hun verzoek woensdag weer in.

Toch houdt de politie er rekening mee dat er aanhangers van 'Weg met dit Kabinet' zondag naar Eindhoven trekken. Volgens de politie zouden voetbalsupporters van zo'n acht clubs plannen hebben om naar de stad te komen. Het zou onder meer gaan om een grote groep PSV-fans.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.