Video

Actievoerders Pegida demonstreren als Zwarte Piet in Eindhoven, drie arrestaties

22 november 2020 om 14:37 • Aangepast 23 november 2020 om 16:03
nl
Actievoerders van de anti-islamorganisatie Pegida hebben zondagmiddag verkleed als traditionele Zwarte Piet gedemonstreerd in de Eindhovense binnenstad. Het ging om acht aanhangers van Pegida, die pepernoten uitdeelden aan het publiek. Er werden drie demonstranten opgepakt. Rond kwart over twee was de demonstratie afgelopen.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Twee mensen werden gearresteerd omdat ze niet luisterden toen agenten zeiden dat de demonstranten het gebied moesten verlaten. Eén demonstrant werd gearresteerd omdat hij geen geldig ID-bewijs kon laten zien. Voor de demonstratie werden ook al twee mannen gearresteerd voor opruiing.

Voetbalhooligans
Op andere plekken in het land zijn groepen opgeroepen door de politie om niet naar Eindhoven af te reizen. In de stad zelf werden ruim honderd mensen gesommeerd om niet naar het Stadhuisplein te gaan.

De politie stond op scherp vanwege de aangekondigde demonstratie. Meerdere ME-busjes surveilleerden door het centrum. Ook was er politie te paard op verschillende plekken in de binnenstad en stonden politiewagens en agenten op drukke plekken zoals de Heuvel Galerie.

Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision Mediaprodukties
Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision Mediaprodukties

De actievoerders sloten zich op de Markt in Eindhoven aan bij andere demonstranten van stichting Cultuurbehoud. Rond halftwee werden de Pegida-aanhangers onder politiebegeleiding van de Markt naar het Stadhuisplein gebracht. Er werden aanvankelijk zo'n dertig Pegida-demonstranten verwacht.

Foto: Raymond Merkx
Foto: Raymond Merkx

Eigenlijk zou actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreren op het Stadhuisplein in Eindhoven, maar de organisatie besloot zaterdagavond om de demonstratie van zondagmiddag te cancelen. Volgens het twitteraccount Vizier op Links zijn de namen en e-mailadressen van de activisten van KOZP gelekt en in handen geraakt van dit account. Om die reden zou KOZP hebben afgezien van de eerder aangekondigde demonstratie. De politie kon of wilde hierover niets zeggen. De gemeente Eindhoven adviseert KOZP aangifte te doen, mocht dit lek echt zijn. Bij KOZP was niet direct iemand bereikbaar voor een reactie.

Vanwege de tegendemonstratie van Pegida, eveneens op het Stadhuisplein, zouden de demonstranten opgesloten zitten in een demonstratievak. Er zou den geen publiek zijn om de boodschap die KOZP wil verkondigen aan te richten.

'Muur van haat'
Woordvoerder Elvin Rigters van KOZP gaf eerder aan geen zin te hebben om 'tegen een muur van haat van Pegida en hooligans de boodschap van KOZP te verkondigen'. Dit zou volgens KOZP puur radicale groeperingen een podium bieden. Er waren volgens de actiegroep meer dan vijfhonderd aanmeldingen voor de demonstratie in Eindhoven.

Twee jaar geleden liep het in Eindhoven volledig uit de hand toen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werden belaagd en bekogeld door tegendemonstranten. Dat gebeurde tijdens de sinterklaasintocht in november 2018.

Politie bij het Stadhuisplein (foto: Raymond Merkx).
Politie bij het Stadhuisplein (foto: Raymond Merkx).
Foto: Raymond Merkx
Foto: Raymond Merkx

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.