Politie haalt demonstranten voor en tegen Zwarte Piet uit elkaar in Eindhoven, meerdere aanhoudingen

17 november 2018 om 12:00
nl
De politie heeft zaterdagmiddag op het Catharinaplein in Eindhoven demonstranten voor en tegen Zwarte Piet uit elkaar gehaald. Demonstranten voor Zwarte Piet probeerden door de politieafzetting te breken om bij de demonstranten van 'Kick Out Zwarte Piet' te komen. De politie meldt dat er meerdere mensen zijn aangehouden onder meer omdat ze met eieren gooiden.
Profielfoto van Linda Bak
Geschreven door
Linda Bak

De anti-Zwarte Piet-demonstranten zijn door de politie naar een veilige plek gebracht. De groep van ongeveer veertig demonstranten van de actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piet’ betoogden dat Zwarte Piet een ‘racistisch karikatuur’ is. Daartegenover stonden ongeveer honderd pro-Zwarte Piet-demonstranten die schreeuwden, middelvingers opstaken en met eieren gooiden. Actievoerders van 'Kick Out Zwarte Piet' zwegen en hielden bordjes omhoog. Het ging mis toen de stoet van Sinterklaas het Catharinaplein passeerde. 

De politie  zette bij voorbaat extra agenten in om te zorgen voor een veilig verloop van de demonstratie in Eindhoven. Zij hielden onder andere ook ouders met kinderen op afstand. Eerder deze week werd op de Facebookpagina Eindhoven Hooligans al gedreigd met een tegenactie.

Aankomst met stoomboot
De Sint en zijn Pieten kwamen rond het middaguur met hun stoomboot aan op de Kanaaldijk-Noord in Eindhoven. Terwijl daar het kinderfeest in volle gang was, verzamelden zich actievoerders met verschillende standpunten zich op het Catharinaplein. De duizenden kinderen in de stad vierden vooral feest en kregen weinig mee van de demonstraties. 

High fives voor de kinderen
Onze fotografe was ook bij de intocht van Sint en zijn kleurrijke gezelschap per stoomboot. Het was er een drukte van belang, met honderden kinderen. "Oei, dat zijn er meer dan dat ik pepernoten bij me heb", zei Sinterklaas toen hij de menigte zag. Terwijl de Pieten pepernoten en mandarijntjes uitdeelden, gaf de Goedheiligman high fives aan de kinderen. Helemaal van deze tijd. En hoe hij het welkom in Eindhoven vond? "Helemaal vet!"

De vrolijke fotofotoreportage is hier te bekijken.

Wachten op privacy instellingen...

 

Sinterklaasintochten in andere plaatsen, waaronder Breda en Bergen op Zoom verliepen zaterdag rustig, maar daar waren dan ook geen demonstraties.

Wachten op privacy instellingen...

Tilburg
Zondag protesteert een andere actiegroep ‘Anti Zwarte Piet Comité Tilburg’ op het Stekelenburgplein in Tilburg. De gemeente stond hier geen plek langs de route van Sinterklaas toe. 

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.