Video

'De kinderen werden pas aangekleed als Johan Verschuuren was geweest', mail ons jouw herinneringen

22 januari 2021 om 08:35 • Aangepast 25 januari 2021 om 12:49
nl
Johan Verschuuren voorspelde dertig jaar lang het weer in Brabant. Donderdag is hij overleden op 85-jarige leeftijd. De condoleances stromen sindsdien binnen, zowel bij de radio als op Omroep Brabants socialmediakanalen. We doen een greep uit de herinneringen aan Brabants bekendste weerman, maar vergeet vooral niet jouw herinnering aan Johan met Omroep Brabant te delen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Wat is jouw favoriete herinnering aan Johan? Laat het ons weten via [email protected].

“Ook wij bleven vroeger op bed naar de radio luisteren tot Johan geweest was”, zegt Annie. “Het werd dan een probleem als er veranderingen in het programma kwamen en Johan naar een ander tijdstip ging. Dan moest je zorgen dat je al gewassen en aangekleed was zodat je hem aan de keukentafel tafel kon horen.”

'Prachtmens'
Veel mensen herinneren zich nog de weerberichten. “Een prachtmens is ons ontvallen", schrijft Marc. "Ik had vroeger het lef niet thuis om er ‘durhinne te praoten’ als Johan aan het woord was.” In 2011 stopte Johan met 'het weer' bij Omroep Brabant. Zijn rubriek was toen al ingeperkt tot de weekenduitzendingen op Omroep Brabant radio.

Jarno zegt dat zijn eerste herinnering aan Johan Verschuren stamt uit 1991. “Toen werkte ik in Wouw en had ik de radio ‘s morgens aanstaan met Johan. Dat vergeet ik nooit meer. Daarna, in '92, leerde ik mijn huidige vrouw kennen. Ik ging bij haar wonen: elke morgen had mijn schoonvader trouw Johan aanstaan. Er ging geen dag voorbij zonder Johans weerpraat.”

De documentaire ‘Goeie Morrege’ over het leven van Johan Verschuuren door filmmaker Loes Janssen:

Wachten op privacy instellingen...

‘Goeiemorrege’
Legendarisch werd Johan Verschuuren vooral met het onnavolgbare 'goeiemorrege’ waarmee hij zijn dagelijkse weerpraatje op Omroep Brabant radio begon. "Een man met zijn typische 'goeiemorgen' en weerspreuken. Aarle-Rixtel verliest een bijzonder man, Omroep Brabant radio verliest een ambassadeur", schrijft Huub.

Ook taalvirtuoos Wim Daniëls schrijft op Facebook dat hij veel herinneringen heeft aan zijn dorpsgenoot. "Johan sprak in zijn weerberichten niet zozeer over koufronten, hoge- en lagedrukgebieden, maar meer over wat de flora en fauna voor voorspellende kracht hadden inzake het weer. Hij had dat van thuis meegekregen", zegt Daniëls.

'Wij hoopten dat hij vorst voorspelde'
Jeannes herinneringen aan Johan gaan ook ver terug, zegt ze. "Ik weet nog dat mijn kinderen pas aangekleed werden als ik Johans weerpraatje gehoord had. Want dan wist je of het ging regenen of dat het kouder werd. Het zijn voor mij heel fijne herinneringen aan vroeger, toen alles nog gemoedelijk en gezellig was. Dat gevoel bracht Johan via zijn praatje de huiskamer binnen. "

Thijs heeft 50 jaar in de bouw gewerkt en luisterde altijd Omroep Brabant radio op de bouwplaats. "Wij hoopten altijd dat hij vorst voorspelde. Dan konden we alle materialen alvast onder stoppen, maar het mooiste was dat we dan lekker thuis konden blijven. En Jan had met zijn spreuken ook altijd gelijk. Op de bouw was dit een gevleugelde uitspraak: 'Als het regent in september, valt Kerstmis in december.'"

In 2016 ging verslaggever Jan Waalen op bezoek bij Johan Verschuuren en maakte er deze reportage:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!