Liveblog

Coronanieuws: avondklok gaat in, 887 nieuwe coronagevallen in Brabant

23 januari 2021 om 07:30 • Aangepast 24 januari 2021 om 11:49
nl
In dit liveblog houden we je zaterdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • De avondklok wordt zaterdag van kracht: die geldt van negen uur 's avonds en halfvijf 's nachts.
  • Boa's mogen vanaf maandag handhaven op de avondklok.
  • 887 nieuwe coronagevallen in Brabant de laatste 24 uur, 5487 in heel Nederland.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.18 - Teststraat in Urk in de fik
Bij een protest tegen de avondklok op Urk is zaterdagavond rond 21:30 uur een coronatestlocatie van de GGD in brand gestoken, meldt Omroep Flevoland. Eerder op de avond kwam al een grote groep jongeren met auto's en scooters op het haventerrein samen. Zij stelden zich in een lange rij op en reden rondjes. In totaal ging het om zeker 100 auto's.

22.00 - Uitzondering sneltestplicht voor crew luchtvaartmaatschappijen
Luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen, mogen toch een alternatief sneltestprotocol toepassen voor de bemanning. Ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben daar op basis van een positief advies van het OMT mee ingestemd. Dat betekent onder meer dat KLM lange vluchten kan blijven uitvoeren, zonder dat de maatschappij het risico loopt dat crewleden in het buitenland moeten achterblijven.

20.50 - Avondklok bijna van kracht
De avondklok gaat zaterdagavond om negen uur in. Iedereen moet vanaf dat tijdstip tot halfvijf 's ochtends thuisblijven en mag alleen met een geldige reden de straat op. Wij houden je hier op de hoogte van al het nieuws rondom de avondklok in onze provincie.

18.30 - Koninklijke Marechaussee zet extra mensen in tijdens avondklok
De Koninklijke Marechaussee zet zo'n tachtig mensen in tijdens de eerste drie avonden en nachten van de avondklok. Een deel zit gestationeerd in Eindhoven maar kan in het hele land worden ingezet als dat nodig is.

17.05 - Recordaantal besmettingen in Portugal
Portugal heeft in de afgelopen 24 uur 15.333 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is meer dan ooit. Het vorige trieste record stamt met 14.647 van enkele dagen geleden. De gezondheidsautoriteiten wijten de verontrustende toename aan de versoepeling van de richtlijnen rond de kerstdagen. Het leidde tot een nieuwe infectiegolf.

15.50 - Aantal opgenomen coronapatiënten met 52 gedaald
Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in de de Nederlandse ziekenhuizen, is het afgelopen etmaal gedaald. Er werden 2302 patiënten opgenomen, 52 minder dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 699 op de intensive care, één minder dan vrijdag. Dat aantal schommelt de afgelopen weken tussen de 650 en 700.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1633 mensen met corona, een daling van 52. Vier Nederlandse coronapatiënten liggen op de intensive care in Duitsland, hetzelfde aantal als vrijdag.

15.25 - 887 nieuwe coronagevallen in Brabant
De afgelopen 24 uur zijn in Brabant 887 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er 56 minder dan gisteren (943).

Wachten op privacy instellingen...

15.20 - 5487 nieuwe coronagevallen in heel Nederland
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5487 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan vrijdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een kleine 5800 positieve tests meldde.

Gemeten over de afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld per dag 5340 besmettingen geconstateerd. Die lijn ging steeds omlaag, maar is zaterdag heel licht omhoog gegaan.

In het afgelopen etmaal zijn 89 sterfgevallen gemeld, net zoveel als op vrijdag. Het aantal is vergelijkbaar met de voorgaande dagen.

Sinds het begin van de uitbraak, eind februari vorig jaar, zijn bijna 940.000 Nederlanders positief getest. Van hen zijn bijna 13.500 overleden. De werkelijke aantallen liggen vermoedelijk hoger.

14.45 - Medicamenten over grens met vliegend vervoer ziekenhuizen
Heerlen en het Duitse Aken willen drones met medicamenten laten pendelen tussen de ziekenhuizen. Ze gaan uitzoeken hoe het pad voor internationaal droneverkeer kan worden geëffend, meldt De Limburger.

De twee steden doen met hun ziekenhuizen en universiteiten mee aan een Europees demonstratieproject, waarbij drones de grenzen overschrijden. Onderzocht wordt wat in de regels en wetten moet veranderen om onbemande vliegmachientjes met medicijnen tussen Aken en Heerlen te laten vliegen.

14.15 - Presentator Larry King (87) overleden aan het coronavirus
Larry King is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. De presentator werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis omdat hij was besmet met het coronavirus. Het leek even beter te gaan met hem, maar zijn situatie verslechterde toch weer.

King werd in 1978 bekend als presentator van het radioprogramma The Larry King Show. Daarna was hij 25 jaar lang te zien op CNN met zijn eigen praatprogramma. Tot vorig jaar presenteerde hij een interviewprogramma voor streamingdienst Hulu.

Wachten op privacy instellingen...

13.55 - Politie alert op mogelijke protestacties tegen avondklok
Op sociale media roepen mensen op zaterdagavond toch de straat op te gaan uit protest tegen de avondklok, die vanwege het coronavirus voor het eerst om 21.00 uur ingaat. Een woordvoerster van de landelijke korpsleiding laat weten dat de politie dit in de gaten houdt en op mogelijke acties is voorbereid.

Op Twitter is #AvondklokProtest momenteel trending. Zo gaat er een bericht rond over de 'Avondklok Challenge', waarin mensen wordt gevraagd naar buiten te gaan na 21.00 uur en een foto te posten als ze tegen de nieuwe coronamaatregelen zijn. "Uiteraard met klok/horloge als bewijs. Ben benieuwd hoeveel "Helden" er vanavond op pad gaan", staat in een tweet.

Wachten op privacy instellingen...

13.50 - Boa's mogen vanaf maandag handhaven op avondklok
Boa's mogen vanaf maandag handhaven op de avondklok. Dat zegt de Nederlandse BOA Bond tegen Hart van Nederland. De afgelopen dagen heeft de bond bij het ministerie van Justitie en Veiligheid aangedrongen boa's die bevoegdheid te geven.

13.45 - Flinke boetes voor Nederlandse feestvierders in huisje in België
Zeventien Nederlanders zijn opgepakt door de Belgische politie, omdat ze ondanks de coronamaatregelen waren samengekomen in een huisje. De Nederlanders, allen tussen de 20 en 24 jaar oud, hadden het huisje in Mande-Sante-Marie in de provincie Luxemburg afgehuurd om een feestje te vieren.

De politie merkte dat er vrijdagmiddag rond halfzes vijf auto's bij een huisje stonden geparkeerd. Ook stond er een bestelwagen en enkele gasflessen. Binnen trof de politie de Nederlanders aan. Zestien van hen kregen een boete van 750 euro. Degene die het huisje had afgehuurd, moet voor de rechter verschijnen.

13.00 - Uitgestorven winkelstraten, maar de winkeliers hebben het hartstikke druk
De winkelstraten lijken uitgestorven, maar achter al die gesloten deuren wordt heel hard gewerkt. De klanten winkelen namelijk niet meer in de winkel, maar online vanuit de luie stoel. "Wij begeleiden hen, vragen ze naar hun favoriete kleuren, hun stijl en hun maten. Op die manier brengen we de beleving van écht winkelen bij de klant thuis", vertelt Jantien Streng, eigenaresse van TIEN Conceptstore in het centrum van Tilburg.

12.00 - Lastige dilemma's blijven bij bron- en contactonderzoek dat weer op volle toeren draait
Wekenlang had bron- en contactonderzoek veel weg van lopendebandwerk. Het aantal coronabesmettingen lag zo hoog dat de GGD positief getesten vroeg zelf hun contacten in te lichten en vragen in quarantaine te gaan. Die tijd is voorbij. De GGD belt alle contacten zelf weer, al zit niet iedereen daar op te wachten.

11.04 - ROAZ-cijfers
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de voorbije 24 uur 44 nieuwe coronapatiënten opgenomen, 18 meer dan een etmaal eerder. Dat maakte het ROAZ zaterdagochtend bekend. In de Brabantse ziekenhuizen bevinden zich nu in totaal 389 coronapatiënten, negen meer dan vrijdag.

De voorbije 24 uur zijn 42 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen, een werd overgeplaatst. Tien coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal.

11.00 - KLM vliegt nog langeafstandsvluchten
KLM vliegt zaterdag vooralsnog langeafstandsvluchten. Het gaat onder meer om vluchten naar de Nederlandse Antillen, Canada, de Verenigde Staten, India en Mexico, aldus het vluchtschema op de website van Schiphol.

Vrijdag zei KLM dat nog altijd wordt gezocht naar een oplossing voor het probleem van de sneltesteis voor het personeel. Er vindt koortsachtig overleg plaats, liet de luchtvaartmaatschappij weten.

10.55 - De avondklok gaat vandaag in: dit zijn de regels
De avondklok gaat zaterdagavond in. Vanaf 21.00 uur 's avonds tot 4.30 uur ’s ochtends mag je niet zomaar op straat zijn. Maar hoe zit nou eigenlijk precies? En wat zijn de uitzonderingen? We zetten de regels op een rijtje.

10.51 - Meer jongeren in de knel, ggz roept op tot actie
Steeds meer jongeren komen psychisch in de knel sinds de uitbraak van het coronavirus, en dit verhoogt de druk op de jeugd-ggz enorm. Er is een forse toename in het aantal crisismeldingen en -opnames en kleinere praktijken kunnen het niet aan. Dat zegt Jacobine Geel, voorzitter van de branchevereniging de Nederlandse ggz zaterdagavond in het tv-programma Kassa.

10.14 - 'Lagere levering van AstraZeneca leidt tot uitstel vaccinaties'
Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is 'een flinke tegenvaller'. Dat zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins, voormalig directeur van het Nederlands Vaccin Instituut en voormalig hoofd Vaccins van het RIVM zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins gaat waarschijnlijk tot uitstel leiden voor sommige groepen die gevaccineerd moeten worden.

Een vaccinatie (foto: ANP 2019/Sem van der Wal).
Een vaccinatie (foto: ANP 2019/Sem van der Wal).

10.00 - Nederlanders tot 36 jaar zijn 's avonds het meest op pad
Nederlanders gingen vorige week vergeleken met de 'intelligente lockdown' in het voorjaar vaker 's avonds op pad. Mensen van onder de 36 jaar gaan het meest de deur uit tijdens de uren die vanaf zaterdag onder de avondklok vallen. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).

08.22 - Alle 206 olympische comités willen dat 'Tokio' doorgaat
Alle olympische comités van de 206 bij het Internationaal Olympisch Comité aangesloten landen kijken unaniem uit naar de Spelen in Tokio komende zomer en zijn vastberaden het evenement te laten doorgaan. Dat zei voorzitter Thomas Bach van het IOC in een videoboodschap exact zes maanden voor aanvang van het evenement. "Zes maanden voor de Spelen kijkt de hele olympische beweging uit naar de openingsceremonie op 23 juli", zei Bach.

08.20 - 'Uitzendkrachten PostNL moeten ook coronabonus krijgen'
Vakbond FNV wil dat uitzendkrachten die werken voor PostNL een coronabonus van 250 euro krijgen. Volgens de bond krijgen alle vaste medewerkers zon bonus voor het harde werk in de afgelopen maanden, maar uitzendkrachten niet. FNV zegt dat uitzendkrachten in een gesprek met de directie van het post- en pakketbedrijf gevraagd hebben om die bonus.

Wachten op privacy instellingen...

06.30 - Strengere maatregelen van kracht voor internationale reizigers
Passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika worden vanaf zaterdag geweerd in Nederland in een poging het coronavirus, en vooral de nieuwe varianten, terug te dringen. Reizigers die uit hoogrisicogebieden komen, moeten het negatieve resultaat van een sneltest kunnen overleggen. Die moeten ze maximaal vier uur voor vertrek hebben laten doen, naast de al verplichte zogeheten PCR-test.

06.04 - Deel OMT overwoog afgelopen jaar op te stappen
Verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) overwogen het afgelopen jaar op te stappen. De wetenschappers, die het kabinet adviseren bij de bestrijding van het coronavirus, hadden het gevoel dat zij niet onafhankelijk konden functioneren en dat hun adviezen werden beïnvloed door politici, is te lezen in de Volkskrant. In de krant beschrijven zij hoe ze worstelden met de politieke beïnvloeding, die vooral zou plaatsvinden vanuit het Catshuis.

03.30 - Avondklok wordt voor het eerst van kracht
Voor het eerst wordt zaterdag de avondklok van kracht. Tussen negen uur 's avonds en halfvijf 's nachts mag niemand buitenkomen, tenzij daarvoor een geldige reden is. Onder anderen mensen die voor hun werk onderweg zijn of in een medische noodsituatie verkeren mogen wel buitenkomen. Ook voor mantelzorgers geldt een uitzondering. Noodzakelijk is wel dat zij een zelf ondertekende officiële verklaring kunnen overleggen, die kan worden gedownload van de site van de Rijksoverheid.

Wachten op privacy instellingen...

00.38 - Lagere eerste levering van AstraZeneca tegenvaller voor Nederland
Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is een tegenvaller voor Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in totaal 11,6 miljoen vaccins bij deze leverancier besteld, een hoger aantal dan van andere coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Volgens een leveringsoverzicht van het ministerie van begin dit jaar zouden 4,5 miljoen van deze vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar binnenkomen.

00.17 - 'Stoffen mondkapjes zijn nog steeds effectief'
Zelfs nu nieuwe mutanten van het coronavirus rondwaren, zijn stoffen mondmaskers nog steeds effectief om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag, die eraan toevoegt geen plannen te hebben om de aanbevelingen aan te passen. "De stoffen, niet-chirurgische maskers kunnen gebruikt worden door iedereen jonger dan 60 jaar die geen bijzondere gezondheidsproblemen heeft", zegt Maria Van Kerkhove.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!