Video

'Eindhoven wordt nu gezien als een stad van een bijna-burgeroorlog, dat doet pijn'

25 januari 2021 om 09:13 • Aangepast 1 februari 2021 om 16:17
nl
Burgemeester John Jorritsma is verbijsterd na de rellen die zondag uitbraken in zijn stad. "Eindhoven, waaraan ik al jaren bouw als een stad van techniek, design, creativiteit en sociaal beleid, wordt nu gezien als een stad van een bijna-burgeroorlog. Dat doet in alle vezels van mijn lijf pijn."
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Burgemeester Jorritsma:

"Ik heb geprobeerd een uurtje of zes de slaap te vatten," vertelde Jorritsma maandagochtend, "maar je kunt je voorstellen dat de adrenaline nog altijd behoorlijk door mijn lichaam pompt. Mijn stad is zondag compleet verbouwd."

"Om een stad van deze omvang kun je geen hek zetten."

Volgens de burgemeester heeft hij er alles aan gedaan om te voorkomen dat er een dreigende situatie zou ontstaan. Zo weigerde hij een vergunning voor een demonstratie, was er zondag veel politie op de been en werd het centrum van Eindhoven uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied, nadat er signalen waren binnengekomen dat gewapende mensen op weg waren naar de stad. Maar het mocht allemaal niet baten. "Om een stad van deze omvang kun je geen hek zetten. We hebben geen poort zodat je kan zeggen: je komt er niet in."

Tot de middag leek de situatie nog aardig onder controle. "Toen zijn er kennelijk via allerlei sociale media oproepen gedaan om individueel naar Eindhoven te komen. Die mensen hebben zich vervolgens verzameld, onder meer op het 18 Septemberplein."

"Als je dan nog meer mensen inzet, vinden de relschoppers dat alleen maar prachtig."

"Toen om een uur 's middags de eerste vijftig tot honderd mensen daar aankwamen en aangesproken werden dat ze moesten weggaan, ging het meteen mis. Ze trokken wapens, stokken, knuppels... allerlei materiaal om volop die agenten mee aan te vallen."

Om de relschoppers te stoppen, werden onder meer een waterkanon, traangas en honden ingezet. "Dit leek wel een burgeroorlog", verzucht Jorritsma. Niet alleen in Eindhoven was het raak. Op allerlei plekken in Nederland liep het zondag uit de hand. "Als je dan nog meer mensen inzet, vinden de relschoppers dat alleen maar prachtig", meent de burgemeester.

Jorritsma begrijpt de oproerkraaiers niet. Hij wijst erop dat we met elkaar het coronavirus aan het bestrijden zijn. "Die coronabestrijding hangt niet af van 60.000 politieagenten, van burgemeesters en kabinetsleden maar van ons als samenleving. Samen moeten wij dit doen. Daar zijn we nu elf maanden mee bezig. Als je denkt dat je winkels moet slopen en plunderen om de vrijheid voor de ondernemers en de horeca te herwinnen, ben je wel heel apart bezig..."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.