Video

Ziekenhuizen nemen maatregelen na coronarellen: extra beveiligers en veel contact met politie

26 januari 2021 om 17:42 • Aangepast 27 januari 2021 om 13:13
nl
Meerdere grote ziekenhuizen in Brabant hebben veiligheidsmaatregelen genomen naar aanleiding van de recente avondklokrellen. Het gaat onder meer om het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zegt maatregelen te treffen, maar deelt niet welke. "Dat is niet relevant. Onze mensen moeten hier veilig kunnen werken. We hopen dat iedereen die raar gedrag van plan is zich eerst zestien keer bedenkt", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg heeft de afdeling Spoedeisende Hulp extra beveiligd. Deuren die toegang bieden tot de spoedeisende hulp zijn vanaf nu dag en nacht gesloten. “Mensen kunnen niet meer automatisch naar binnen, dan moeten ze door een soort sluis. Het is aan beveiligers om die sluis open te doen”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

'Lijntjes met politie zijn kort'
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch sloot maandagavond korte tijd de deuren, omdat er relschoppers zouden naderen. Hier is extra beveiliging actief. Daarnaast zijn 'de lijntjes met de politie kort', aldus een voorlichter. Medewerkers die zich niet veilig voelen om 's avonds alleen naar huis te gaan, kunnen een beroep doen op taxivervoer.

Ook het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond heeft korte lijntjes met politie en veiligheidsregio. "We hebben nog geen specifieke extra maatregelen genomen," zegt een woordvoerder, "maar als we signalen krijgen, slaan we daar natuurlijk meteen op aan. En door die korte lijntjes kunnen we snel schakelen."

Het Amphia Ziekenhuis in Breda neemt geen extra maatregelen. Een woordvoerder: "Dat is hier gelukkig nog niet nodig." In het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal zijn ze geschrokken van de beelden uit Enschede. Zondagavond probeerden relschoppers daar ruiten te vernielen. "Maar we weten ook dat dit om een zeer kleine groep in de samenleving gaat. Als er extra maatregelen nodig zijn zullen wij die treffen", zegt een woordvoerder. Het ziekenhuis overlegt hier ook over met de gemeente en veiligheidsregio.

Ziekenhuizen geraakt door rellen
De discussie over de kwetsbaarheid van ziekenhuizen is op gang gekomen na een aanval op het Medisch Spectrum Twente in Enschede zondagavond. Relschoppers probeerden de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis binnen te komen en gooiden met stenen.

Relschoppers hadden maandagavond ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch op het oog. Ze deden een poging om bij het ziekenhuis komen, maar dat is niet gelukt. Uit voorzorg ging het ziekenhuis even op slot.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!