Brabantse GGD's gaven vorig jaar zeker 120 miljoen euro uit aan coronabestrijding

28 januari 2021 om 17:25 • Aangepast 1 februari 2021 om 10:42
nl
De coronabestrijding door de drie GGD's in Brabant heeft vorig jaar 120 miljoen euro gekost. Het meeste geld ging naar personeel dat extern is ingehuurd en naar laboratoriumwerkzaamheden. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die Omroep Brabant heeft ingezien. Het Ministerie van Volksgezondheid en het RIVM vergoeden deze corona-uitgaven.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Hans Janssen & Joris van Duin

Meerdere keren maakten de GGD's vorig jaar een tussenbalans op. Steeds houden ze een slag om de arm, want door het grillige verloop van de coronacrisis kunnen de financiële cijfers veranderen. Een voorbeeld: hoe meer mensen zich laten testen, hoe hoger de laboratoriumkosten. En als meer mensen positief testen, is er meer geld nodig voor bron- en contactonderzoek.

Een overzicht van de meest recente inschattingen per GGD.

  • GGD Hart voor Brabant denkt in november dat de coronakosten over het hele jaar 49 miljoen euro bedragen. In deze regio wonen de meeste mensen.
  • GGD Brabant-Zuidoost denkt in december dat de coronakosten 41 miljoen bedragen.
  • GGD West-Brabant denkt in september dat de coronakosten in de tweede helft van het jaar 30 miljoen bedragen. Deze schatting gaat dus niet over de hele coronacrisis.

Laboratoriumkosten
De grootste kostenpost voor alle drie de Brabantse GGD's zijn laboratoriumuitgaven. Het geld gaat op aan analyses van afgenomen coronatests.

  • GGD Hart voor Brabant denkt hier vorig jaar 33 miljoen euro aan kwijt te zijn.
  • GGD West-Brabant 18 miljoen.
  • GGD Brabant-Zuidoost 26 miljoen.

Alleen al in deze laatste regio wordt geschat dat er 400.000 tests zijn afgenomen. Het laboratorium-tarief per test is 65 euro.

Extra personeel
Om de coronacrisis het hoofd te bieden, hebben de GGD's speciale coronatakken binnen hun organisatie opgericht. Hiervoor huren zij vooral externe medewerkers in. Vast GGD-personeel dat vorig voorjaar acuut coronataken op zich nam, kan hierdoor zijn eigen werk weer doen.

Zo schakelt GGD Brabant-Zuidoost 300 extra medewerkers in om coronatests af te nemen en bron- en contactonderzoek te doen. Daarnaast zijn 40 mensen aangetrokken voor coördinerende en ondersteunende werkzaamheden. Dit kost de GGD 8,5 miljoen euro. Aan overuren die vooral in het voorjaar gedraaid werden, is de organisatie 6 ton kwijt.

De vaccinatielocatie van GGD Hart voor Brabant in Veghel (foto: Joris van Duin).
De vaccinatielocatie van GGD Hart voor Brabant in Veghel (foto: Joris van Duin).

Niet in de rode cijfers
Ondanks de gigantische uitgaven komen de GGD's niet in de rode cijfers terecht. Het Ministerie van Volksgezondheid en het RIVM hebben beloofd alle extra kosten door corona te betalen. Zo hoeven gemeenten, die de GGD's financieren, niet direct extra bij te springen.

Een woordvoerder van GGD Brabant-Zuidoost noemt de 41 miljoen euro 'een enorm bedrag'. "We hebben nooit eerder meegemaakt dat er zo'n beroep gedaan wordt op onze expertise." Zij noemt de deal met het ministerie en het RIVM 'een voorwaarde'. "Anders hadden we deze enorme inzet nooit kunnen leveren."

Geen schatting voor 2021
Ook dit jaar staat voor de GGD's vooral in het teken van de bestrijding van het coronavirus. Behalve testen en bron- en contactonderzoek hebben de diensten de opdracht gekregen mensen te vaccineren. Alweer een forse kostenpost.

Inschatten hoe hoog deze uitgaven in 2021 zijn, is volgens GGD West-Brabant bijna niet te doen. "Dat ligt aan het onvoorspelbare verloop van de pandemie", zegt een voorlichter.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.