Even naar België is er niet meer bij, alleen voor de ‘dagdagelijkse’ dingen en mét verklaring op eer

28 januari 2021 om 19:56 • Aangepast 29 januari 2021 om 07:57
nl
Sinds woensdag zijn de regels om naar België te reizen flink aangescherpt. Tot 1 maart. En daarmee hopen onze zuiderburen het coronavirus – in welke variant dan ook – buiten de deur te houden. Wat mag wel, maar vooral: wat niet? Funshoppen is er niet meer bij, maar de tank een keer goedkoop volgooien is nog altijd mogelijk. “Mits u een verklaring op eer bij u heeft”, zegt Patrick de Smedt van de Belgische politie.
Profielfoto van Corné VerschurenProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Afgelopen voorjaar ging België volledig in lockdown en sloot België de grenzen met de buurlanden. De grensovergangen werden destijds met containers geblokkeerd, tot grote frustratie van de bewoners in de grensstreek. Geen goedkope supermarkten meer voor de Belgen en de Nederlanders moesten het stellen zonder hun wekelijks 'pintje' en 'pak fritten'.

De Belgische agent Patrick de Smedt legt de aangescherpte regels nog eens uit.
De Belgische agent Patrick de Smedt legt de aangescherpte regels nog eens uit.

Niet voor de lol
Volgens De Smedt komen er dit keer geen containers op de grens. "De belangrijkste beperking is voor het toeristisch en recreatief verkeer. U mag niet meer voor uw lol komen. Ook vakanties van en naar België mogen niet meer", zegt De Smedt. "Alleen voor noodzakelijke dingen is het toegestaan om naar België te komen."

Maar mensen die in de grensstreek wonen mogen nog wel de grens oversteken. "Bepaalde zaken die voor het 'dagdagelijkse leven' noodzakelijk zijn, mogen doorgaan. U moet ook een verklaring op eer bij u hebben waarin staat wat u komt doen in België."

Verklaring op eer
Voor reizigers is het belangrijk dat ze deze verklaring op zak hebben. "Nu controleren we nog steekproefgewijs en waarschuwen we de mensen als ze er geen bij zich hebben. Maar over enkele dagen gaan we boetes uitdelen. Gaat u op vakantie of winkelen in Antwerpen, dan kost u dat 250 euro. Een auto met een skikoffer op het dak zetten we zeker langs de kant van de weg."

En goedkoop tanken? "Mensen die in de grensregio wonen mogen gewoon komen tanken, maar het is dan ook verplicht om de verklaring op zak te hebben."

Verslaggever Jan Waalen moest ook een verklaring invullen.
Verslaggever Jan Waalen moest ook een verklaring invullen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.