Aanleg van nieuwe wegen volgens de provincie in gevaar bij strengere stikstofregels

29 januari 2021 om 15:07 • Aangepast 4 februari 2021 om 10:26
nl
Gedeputeerde Christophe van der Maat vreest dat sommige nieuwe wegen niet aangelegd kunnen worden als er een andere rekenmethode voor stikstofuitstoot komt. Die kans is aanwezig door een nieuwe uitspraak van de Raad van State. De Raad bepaalde dat de A15 bij Arnhem nog niet mag worden doorgetrokken.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Voor elke meter asfalt die wordt aangelegd, moet worden berekend wat de gevolgen zijn voor de stikstofneerslag in de natuur, tot vijf kilometer van de nieuwe weg. Natuur en Milieu Gelderland vocht de rekenmethode aan. Bij de bouw van een stal moet namelijk worden uitgerekend hoeveel stikstof er in de natuur in heel Nederland neerdaalt.

De Raad van State ging daarin mee en gaf het ministerie opdracht binnen een half jaar duidelijk te maken hoe het komt dat er op twee verschillende manieren wordt gerekend.

Serieuze beving
“Die uitspraak heeft in heel Nederland een serieuze schok veroorzaakt”, zei gedeputeerde Christophe van der Maat vrijdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten. “We weten nog niet wat dit voor Brabant betekent, maar als het meer wordt dan vijf kilometer zal dat grote gevolgen hebben voor de aanleg van een aantal wegen. Daar maak ik mij serieus zorgen over."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.