Video

Twee arrestaties in Eindhoven, maar verder bleef het rustig

31 januari 2021 om 14:23 • Aangepast 2 februari 2021 om 10:32
nl
Vorige week brak de hel los in Eindhoven, maar zondagmiddag lag de stad er rustig bij. Er werden twee mensen opgepakt. Een 36-jarige Helmonder gaf geen gehoor aan een bevel van de politie en een 39-jarige Pool had een busje pepperspray bij zich.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Twee aangekondigde demonstraties waar een streep doorheen gaat: het was vorige week zondag het geval en deze week weer. Maar daar houdt de parallel vooralsnog op.

Wachten op privacy instellingen...

Voorkomen dat Eindhoven opnieuw het toneel wordt van ongeregeldheden; uit alles blijkt dat politie en gemeente daar hard op in zetten. Politiebusjes, motoragenten, handhavers van de gemeente Eindhoven: allemaal waren ze zondagochtend al te vinden in het centrum van de stad waar het vorige week zo misging. Het station werd ook al vroeg extra in de gaten gehouden.

Op een bord op het 18 Septemberplein staat de tekst: "Kom niet naar het centrum als dat niet nodig is. Samenkomsten in groepen is verboden." De hele stad Eindhoven is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat mensen bijvoorbeeld gefouilleerd mogen worden.

Angst voor plunderingen en grof geweld
Een demonstratie van de anti-islamgroepering Pegida en een demonstratie tegen de lockdown en politiegeweld waren voor zondag aangekondigd. De verwachting was dat dit voor flinke drukte zou gaan zorgen. Jorritsma vreesde ongeregeldheden in combinatie met gevaar voor de volksgezondheid, schreef hij vrijdag in een brief aan de gemeenteraad. Volgens de burgemeester zag de politie 'dat opgeroepen wordt tot het overgaan tot grof geweldgebruik, vernielingen, plunderingen en brandstichting'.

Zo kwam Jorritsma terecht in een spagaat die we rondom demonstraties van bijvoorbeeld Pegida in het verleden wel vaker zagen. Een spagaat met enerzijds het recht op demonstratie en anderzijds de taak van de burgemeester zijn burgers veilig te houden. Jorritsma besloot de beide aangekondigde demonstraties voor deze zondag te verbieden.

'Ondernemers en bewoners huiveren nog na'
"Dat mensen hun mening kunnen uiten blijft belangrijk", scheef Jorritsma aan de gemeenteraad. "De context waarin het besluit over het toestaan van manifestaties moet worden bekeken, is voor onze stad sinds zondag 24 januari echter drastisch veranderd. De rellen en plunderingen die volgden waren ongekend. De stad en haar ondernemers en bewoners huiveren nog steeds na."

Alles over de avondklokrellen in Eindhoven, Den Bosch en op andere plekken in Brabant lees je op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.