PSV wordt tijdens dramatische eerste helft verpletterd door Feyenoord en verliest met 3-1

31 januari 2021 om 16:22 • Aangepast 1 februari 2021 om 15:59
PSV heeft opnieuw niet gewonnen in een topwedstrijd. De Eindhovenaren stonden bij rust met 3-0 achter tegen Feyenoord en beleefden zo een dramatische eerste helft. Uiteindelijk kwam PSV terug tot 3-1, maar dichterbij kwam de ploeg niet. Zo verliet het team van trainer Roger Schmidt De Kuip met nul punten. Welke vier zaken vielen op?
Profielfoto van Job Willemse
Job Willemse

1. Onthutsend zwak
PSV was defensief ontzettend kwetsbaar tijdens de eerste 45 minuten in Rotterdam. De ploeg van Roger Schmidt probeerde Feyenoord vroeg onder druk te zetten, waarbij Rosario en Sangaré ver op de helft van Feyenoord speelden. Maar dat pakte niet goed uit. De Rotterdammers kregen door de tactische beslissing van de Eindhovenaren juist mogelijkheden tot counteren, waar ze ook optimaal van wisten te profiteren.

Telkens dook Mark Diemers achter het controlerende duo van PSV, waarna Teze en Boscagli vaak drie Feyenoorders op zich af zagen komen. Feyenoord kwam er drie of vier keer snel uit, met als resultaat dat PSV de rust inging met een 3-0 achterstand. Ja, PSV had veel de bal, maar deed daar bovenal bar weinig mee.

2. Niet doortastend genoeg
Te weinig creativiteit, geen overtuiging en misschien een kwestie van geluk: PSV was in Rotterdam niet doortastend genoeg om potten te breken. Aanvallers Eran Zahavi en Donyell Malen brachten te weinig en waren niet secuur genoeg in de afronding bij de kansen die ze kregen.

De echte wil leek te ontbreken bij PSV, en het geloof in een wonderlijke comeback evenzeer. Ondanks de 3-1 van Ibrahim Sangaré na 56 minuten, kreeg PSV het niet voor elkaar om de spanning nog terug te brengen. PSV had ook in de tweede helft bijna constant de bal en kreeg, net als tegen Emmen, opnieuw heel veel corners. Maar net als toen leverde dat zondagmiddag niets op.

3. Niemand staat op
Ondanks dat het verdedigend dus niet goed stond bij PSV, stond niemand tijdens die dramatisch verlopen eerste helft op. Spelers als Dumfries, Max, Zahavi en Malen hebben op papier genoeg ervaring om een wedstrijd te kunnen lezen, maar PSV maakte telkens dezelfde fouten. Ook Schmidt kon het tij vanaf de zijlijn niet keren. In de tweede helft gaf PSV minder ruimte weg, maar kwam het team niet door de muur van Feyenoord heen.

4. Titelaspiraties kunnen de koelkast in
PSV wil lang meedoen om de titel, maar bewees zichzelf vanmiddag een zeer slechte dienst. De achterstand op koploper Ajax (die won van AZ) is opgelopen tot 7 punten. Met dat in het achterhoofd en de pijnlijke nederlaag tegen Feyenoord, kan geconcludeerd worden dat de titelaspiraties van PSV voor nu de koelkast in kunnen. PSV mag na vandaag geen misstap meer begaan, en moet dus hopen dat koploper Ajax nog flink wat punten gaat morsen.