Video

Stress en onrust onder ouderen die ver moeten reizen voor coronaprik: 'Mensen raken in paniek'

2 februari 2021 om 17:20 • Aangepast 11 februari 2021 om 14:48
nl
Het vaccineren van 85-plussers baart de KBO Brabant grote zorgen. De bond, die de belangen behartigt van 125.000 ouderen, ziet hoe mensen vaak tientallen kilometers moeten reizen om hun coronaprik te krijgen. Edith Mostert van de KBO: “Het zorgt voor enorm veel onrust. Mensen weten niet hoe ze daar moeten komen, raken in paniek en vertellen ons zelfs dat ze dan maar afzien van een vaccinatie. Dit moet beter.”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Voorbeelden van 85-plussers die tientallen kilometers moeten reizen voor een vaccinatie, en dat niet meer kunnen of geen vervoer hebben, zijn er inmiddels te over. Ouderenorganisaties, huisartsen, politieke partijen en (plaatselijke) politici worden veel benaderd door ouderen die er niets meer van begrijpen. Ook geven ze aan te stuiten op een bureaucratische betonnen muur, als ze een afspraak willen maken voor een vaccinatie op een andere plek.

“De afstand is te groot en de onrust onder ouderen is enorm.”

Precies dat overkwam Petra van Beusekom uit Ulvenhout en haar 89-jarige vader. De man kan voor zijn prik alleen terecht in Bergen op Zoom, terwijl er ‘om de hoek’ in het Amphia Ziekenhuis ook wordt gevaccineerd. Petra belde met de huisarts, die weliswaar begrip had voor de frustratie maar er verder niks aan kon doen. Ook belde ze meerdere keren met de GGD en het RIVM, maar het leverde niks op.

In onderstaande video vertelt Petra van Beusekom over de 'slechte film' waarin ze terechtkwam:

En er zijn veel meer soortgelijke verhalen op te tekenen. Uit Aalburg moest een 91-jarige vrouw naar Houten voor haar coronaprik. Een 89-jarige vrouw uit Altena kan alleen maar terecht in Dordrecht. Zij heeft geen vervoer en kan het fysiek eigenlijk sowieso niet aan.

En dat terwijl de drempel om dat vaccin te nemen zo laag mogelijk zou moeten zijn, stelt Edith Mostert van KBO Brabant. “De afstand is te veel te groot en de onrust onder ouderen is enorm.”

Om bij te springen zijn KBO Brabant en de ANWB overeengekomen dat het ANWB vervoersproject ‘AutoMaatje’ ingezet gaat worden om mensen ook naar vaccinatielocaties te brengen. “Al vijf jaar brengt ANWB met AutoMaatje vraag en aanbod voor vervoer bij elkaar”, vertelt Janique Huijbregts. “Wat we nu doen, is een oproep aan onze vrijwilligers en ook aan extra vrijwilligers om mensen te gaan vervoeren naar priklocaties die dat zelf fysiek niet meer kunnen. Uiteraard gebeurt dat volledig coronaproof.”

Via de website van KBO Brabant kan er contact worden opgenomen met een AutoMaatje in de buurt. Omroep Brabant heeft GGD Nederland telefonisch en schriftelijk gevraagd om een reactie. Telefonisch liet de GGD weten dat een deel van de verantwoordelijkheid bij het RIVM ligt. Verder heeft de GGD niet inhoudelijk gereageerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.