Veghelse verdachte Posbankmoord hoort in hoger beroep twintig jaar tegen zich eisen

3 februari 2021 om 12:31 • Aangepast 11 februari 2021 om 15:24
nl
Justitie heeft woensdag in hoger beroep twintig jaar celstraf geëist tegen Souris R. (47) uit Veghel voor zijn aandeel in de zogenoemde Posbankmoord. R. werd in maart 2018 samen met medeverdachte Frank S. (60) uit Boekel al door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot achttien jaar voor de moord op Alex Wiegmink uit het Gelderse Drempt.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

"Een straf die geen recht doet aan deze zaak. Wiegmink werd zomaar uit het leven gegrepen. De straf moet recht doen aan de ontwrichting van de levens van de nabestaanden", zo verklaarde de advocaat-generaal de hogere strafeis. Ook de brute houding van de verdachte tijdens het proces werkt volgens het OM strafverhogend.

In brand gestoken
Het slachtoffer werd op 20 januari 2003 tijdens een rondje hardlopen op de Posbank in Rheden doodgeschoten. De mannen wilden de auto van Wiegmink afpakken om die te gebruiken voor een roofoverval. Het lichaam van Wiegmink legden ze in zijn eigen auto. In een bos bij Erp besloten ze de auto met het lichaam erin in brand te steken.

Undercoveragenten ontlokten R. een bekentenis door zich voor te doen als drugshandelaren. Ze beloofden hem een drugsdeal die alleen door kon gaan als hij de moord zou bekennen, zodat ze hem konden helpen. R. bekende, maar hij zei later tijdens de rechtszaak dat dat grootspraak was.

De Hoge Raad bepaalde in 2019 dat de zaak over moest vanwege de omstreden undercoveroperatie. Het gerechtshof in Den Haag moet nu beoordelen hoe betrouwbaar de aanvankelijke bekentenis van R. is geweest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.