Heel de klas naar huis of een groepje? Zes vragen (en antwoorden) over quarantaine op basisscholen

5 februari 2021 om 15:40 • Aangepast 6 februari 2021 om 09:27
nl
De basisscholen gaan komende maandag onder strenge voorwaarden weer open. Leerlingen moeten bij een besmetting in hun klas in quarantaine. Het nieuws zorgde de afgelopen dagen voor veel onduidelijkheid bij ouders en leraren. De GGD beantwoordt zes vragen over de nieuwe regels:
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Moeten kinderen ook in strikte thuisisolatie?
"Ja dat klopt. Er is strikte thuisquarantaine zoals die ook geldt voor volwassenen. Vroeger mochten kinderen die een nauw contact waren van een besmette schoolgenoot wel naar school of sporten, dat mag niet meer. Dus ook contact met leeftijdsgenoten in de vrije tijd mag niet meer als een kind als nauw contact wordt aangemerkt en in thuisquarantaine gaat."

Mijn school heeft groepjes gemaakt. Betekent dit dat niet heel de klas naar huis hoeft bij een besmetting?
"Ja dat klopt. Als door groepsvorming kinderen heel duidelijk als nauw contact kunnen worden uitgesloten, dan hoeven zij niet in quarantaine. In de praktijk zal dit in bijvoorbeeld een kleuterklas niet zomaar mogelijk zijn en zal dus een hele klas als nauw contact worden aangemerkt en in thuisquarantaine gaan."

Mag mijn kind met alleen een snotneus nog wel naar school?
Kinderen tussen de 4 en 12 jaar die naar het primair onderwijs gaan, moeten vanaf komende maandag thuisblijven en getest worden als ze klachten hebben. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het zogeheten snottebellenbeleid vrijdag in een nieuw advies aangepast.

Ouders moeten bij hun kinderen letten op coronasymptomen, maar ook op verkoudheidsklachten zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn. Ze hoeven niet thuis te blijven als ze af en toe hoesten of als ze bekende chronische luchtwegklachten zoals astma of hooikoorts hebben zonder koorts en benauwdheid. Kinderen van 0 tot 4 jaar mogen wel met verkoudheidsklachten naar de dagopvang en gastouderopvang.

Kinderen tussen de 4 en 12 jaar moeten thuisblijven in afwachting van hun testuitslag. Als die negatief is, mogen ze weer naar school. Ze moeten wel thuisblijven als ze bij iemand in huis wonen die besmet is of die naast milde coronaklachten ook koorts heeft en/of benauwd is.

Een kind met klachten dat niet is getest, mag weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Als een kind met milde klachten zeven dagen na de eerste ziektedag nog steeds dezelfde klachten heeft, mag het ook weer naar school.

Het OMT heeft zijn advies gewijzigd ten opzichte van de eerdere situatie vanwege de opmars van de Britse variant van het coronavirus, legt de NOS uit. Komende maandag mogen de basisscholen in het hele land weer open, voor het eerst dit kalenderjaar.

Moet de rest van het gezin ook in isolatie, als je kind naar huis wordt gestuurd?
"Als het kind dat in quarantaine zit klachten heeft, dan moet de rest van het gezin ook in quarantaine. Heeft het kind geen klachten, dan is dat niet nodig. Wel is het advies dan: blijf thuis en houd zoveel mogelijk afstand."

Klasgenoten worden na vijf dagen isolatie getest. De rest van het gezin ook?
"Gezinsleden worden niet standaard getest. Zij worden wel getest als zij zelf klachten krijgen, of als hun eigen kind positief blijkt te zijn. Als ouders er overigens voor kiezen om een kind niet te laten testen, moet het kind de quarantaine periode van tien dagen vol maken."

Stel dat een ouder zelf in quarantaine moet, mogen de kinderen dan nog gewoon naar school?
"Ja, de kinderen mogen naar school, tenzij de ouder klachten ontwikkelt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.