Minder verkeer tijdens avondklok, maar totaal aantal auto's blijft gelijk

5 februari 2021 om 18:10 • Aangepast 8 februari 2021 om 10:54
nl
Het was afgelopen dinsdag, anderhalve week na het ingaan van de de avondklok, ’s avonds zo’n 30 procent rustiger op de Brabantse snelwegen. Dat blijkt uit een steekproef van Omroep Brabant. Het effect van de avondklok op het totale snelwegverkeer is te verwaarlozen, in totaal reden er 1,5% minder auto’s dan voor de avondklok.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Omroep Brabant volgt sinds het begin van de coronacrisis de verkeersdrukte met data van de NDW (Nationale Databank Wegverkeersgegevens). We kijken naar vier belangrijke snelwegen in onze provincie:

  • de A50 richting Oss
  • de A16 richting Breda
  • de A58 tussen Tilburg en Breda
  • de A2 van Den Bosch naar Eindhoven

Het effect van de eerste lockdown was aanzienlijk, daarna kwam er geleidelijk aan steeds meer verkeer op de weg. Toen de tweede lockdown half december inging was een nieuwe daling eigenlijk al ingezet.

In onderstaande grafiek is dit te zien:

Wachten op privacy instellingen...

Kijkend naar het verkeer door de dag heen, valt op dat op de vier snelwegen tijdens de avondklok (van 21.00 uur en 04.30 uur) een stuk minder verkeer is. Het gaat om een daling van 27%. Het verkeer tijdens de ‘normale’ uren is vrijwel gelijk gebleven, mede omdat er rond 17 uur juist iets meer verkeer op de weg is dan voor het ingaan van de avondklok.

Wachten op privacy instellingen...

Van de vier snelwegen blijkt het effect van de avondklok het grootst op de A16 richting Breda:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.