Lestoestellen van Defensie blijven aan de grond vanwege chroom-6 - Omroep Brabant

Lestoestellen van Defensie blijven aan de grond vanwege chroom-6

6 februari 2021 om 11:13 • Aangepast 7 februari 2021 om 22:53
nl
In alle dertien PC-7-lestoestellen van 131 Squadron op Woensdrecht is vrijdag tijdens onderhoudswerkzaamheden mogelijk chroom-6 gevonden. Uit voorzorg wordt daarom komende week niet met de toestellen gevlogen.
Profielfoto van Malini WitloxProfielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door
Malini Witlox & Willem-Jan Joachems

Dat meldt Defensie op haar website. Chroom-6 is een gevaarlijke stof die in de verf wordt gestopt. Het werkt goed tegen roest. Maar deze kan kanker en longziekten veroorzaken.

De dertien lestoestellen staan gestationeerd op vliegbasis Woensdrecht. Ze zijn in gebruik bij de Koninklijke Militaire School Luchtmacht. Alle toekomstige vliegers van onder meer de F16, de F35 en defensiehelikopters worden er in opgeleid.

Zwart geverfd
De dertien Pilatus PC7 Turbo Trainers zijn een bekend verschijnsel in vooral het uiterste westen van de provincie en in Zeeland, mede door hun typische geluid en snelheid. De toestellen ondergingen in 2007 een metamorfose. Ze werd toen zwart geverfd met een gele streep om beter zichtbaar te zijn. Of er toen al chroom-6 op het toestel terecht kwam is onbekend.

Eerder was er veel ophef over chroom-6 nadat bleek dat werklozen in Tilburg treinen hadden moeten schuren waar de kankerverwekkende stof in zat. Er volgde een uitgebreid onderzoek en de gedupeerden moesten een vergoeding krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.