Vragen én antwoorden over carnaval bij Omroep Brabant: is er een Brabanderembleem?

11 februari 2021 om 14:35
nl
Is er een Brabanderembleem dit jaar? En een Fijnfisjenie Café? Hier vind je vragen én antwoorden over carnaval bij Omroep Brabant dit jaar.
Profielfoto van Jessica Ranselaar
Geschreven door
Jessica Ranselaar

Ik wil graag weten wat Omroep Brabant gaat uitzenden met carnaval. Waar kan ik dat vinden?

Op onze website vind je een speciale themapagina: www.omroepbrabant.nl/carnaval en daar staat alles over wat we uitzenden.

Ik lees van alles over 3 Uurkes Vurraf, waar ik bij kan zijn als ik me inschrijf. Maar ik kan 3 Uurkes Vurraf toch gewoon kijken?

Jazeker! 3 Uurkes Vurraf is vrijdag 12 februari 15.00 uur LIVE bij Omroep Brabant te volgen op televisie én online. Omroep Brabant is te vinden bij Ziggo op kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en bij KPN op kanaal 507. Via omroepbrabant.nl en de Omroep Brabant app is 3 Uurkes Vurraf ook te volgen. Zet je het vast in je agenda?

Volgens de coronaregels mag er bij mij thuis maar 1 iemand op bezoek komen. Hoe zit dat met de artiesten bij 3 Uurkes Vurraf dan?

We hebben voor 3 Uurkes Vurraf een strikt veiligheidsprotocol opgesteld, dat we hebben afgestemd met de gemeente Eindhoven. Er is geen fysiek publiek aanwezig bij 3 Uurkes Vurraf. In plaats daarvan hebben we grote videoschermen, waarop per uur 100 verschillende Brabantse huishoudens te zien zijn. Op de plek waar we opnemen, is alleen het personeel dat strikt noodzakelijk is aanwezig, en de artiesten die optreden. Dat zijn er minder dan anders, en ook minder tegelijk, en de artiesten doen van te voren een snel-test. We hebben een route uitgestippeld waarbij ze niemand anders tegenkomen. We gebruiken mondkapjes en ontsmettingsmiddelen. Zo kunnen we veilig een programma maken.

Ik heb me aangemeld voor deelname aan de uitzending van 3 Uurkes Vurraf, hoe gaat dat verder?

Bij inschrijving ontvang je geen bevestigingsmail, enkel de bevestiging van inschrijving op je scherm. Als je je hebt aangemeld krijg je op 4 februari per email bericht. De winnaars krijgen per email hun unieke toegangslink meegestuurd, het exclusieve VIP pakket krijgen zij per post toegestuurd.

Komt er nog een Fijnfisjenie Café?

Ja, maar in aangepaste vorm en helaas zonder publiek. Natuurlijk wel met Christel de Laat en Jordy Graat. Met dit duo kunnen we dan toch gezellig (virtueel) samen zijn. Christel en Jordy gaan carnavalsherinneringen ophalen, hebben virtuele gasten, maken bekend wat het mooiste fragment van de afgelopen jaren is, en welke vereniging de mooiste carnavalswagen heeft gebouwd. Ze maken er samen met het team van het Buske een Fijnfisjenie van. Meedoen? Dat kan onder andere via de tickertape onderin beeld.

Waarom zenden jullie niet gewoon de optochten of 3 Uurkes Vurraf van vorig jaar uit?

We hebben veel beeldmateriaal van carnavalsoptochten, Kruikenstad in Koor en 3 Uurkes Vurraf van voorgaande jaren. Je gaat dan ook zeker beelden voorbij zien komen van voorgaande edities. En je kunt ervan genieten online. Maar wij zouden het zelf raar vinden om gewoon maar een hele optocht uit te zenden, alsof er niks aan de hand is. Daarom kiezen we ervoor om er een leuk programma omheen te maken. Op deze manier halen we herinneringen op en vieren we toch een beetje carnaval.

Zijn er nog Brabanderemblemen met het jaar 2021 te krijgen? En Fijnfisjenie-pins?

We werken er hard aan om ook dit jaar weer Brabanderemblemen, Fijnfisjenie-pins en Fijnfisjenie-sjaaltjes in onze webshop te krijgen. Houd rekening met levertijden van een paar werkdagen, omdat het bij de postbezorgers momenteel erg druk is. Als je zeker wilt zijn van tijdige levering, probeer dan de artikelen vóór 9 februari te bestellen. De artikelen zijn te koop via onze webshop: www.ikbeneenbrabander.nl en op=op!

Is de aandacht voor carnaval bij Omroep Brabant niet ongepast in de huidige situatie?

Omroep Brabant is DE carnavalszender van Brabant, carnaval zit ons echt in het hart. Toch hebben we lang nagedacht over de vraag of en hoe wij aandacht aan carnaval moeten schenken.

We hebben onderzoek gedaan omdat we wilden weten wat Brabanders graag willen horen, zien en lezen bij Omroep Brabant. In dit onderzoek hebben we vragen gesteld over carnaval in verschillende scenario’s. Een van de scenario’s komt overeen met de situatie waar we nu in zitten. Uit dit onderzoek is gebleken dat er een sterke behoefte is om carnaval via de media te volgen. Zo kunnen we het feest der feesten toch een beetje vieren.

Omroep Brabant is zich erg bewust van het feit dat samenkomsten in deze tijd ontmoedigd moet worden en dat we met z’n allen zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Maar ook vanuit huis kan het gevoel van carnaval beleefd worden. Carnaval zit in ons hart, het hart van vele kijkers maar ook in het hart van Omroep Brabant zelf. Dat gevoel dat is wat ons betreft de insteek van carnaval 2021.

Omroep Brabant vindt dat Brabanders een mooie, troostrijke en gezellige carnaval verdienen en daar gaan we ons dan ook voor inzetten!

Houden jullie je wel aan de coronaregels?

Jazeker! Bij alle programma’s houden we ons aan de coronaregels als anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen, etc. We hebben dit uitgebreid beschreven in protocollen die onze medewerkers, artiesten en andere gasten kennen en naleven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.