Video

Peperbus in Bergen op Zoom lacht weer vrolijk, maar gaat een sobere Vastenavend tegemoet

10 februari 2021 om 14:25 • Aangepast 10 februari 2021 om 15:00
nl
De altijd goedlachse Peperbus van Bergen op Zoom zal tijdens Vastenavend de kou met ontbloot bovenlijf moeten trotseren. De kerktoren van de Sint-Gertrudiskerk wordt namelijk niet aangekleed met de traditionele kiel. De stichting Vastenavend vindt dat een volledig versierde toren dit jaar niet past bij het versoberde feest.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Normaal gesproken wordt de 62 meter hoge Peperbus daags voordat het volksfeest losbarst, uitgerust met een gezicht, armen en boerenkiel. Vanwege corona is de feeststemming ook in Krabbegat ver te zoeken. Woensdagochtend werden dan ook alleen de neus, ogen en mond omhoog getakeld en aan de toren bevestigd.

Kindervastenavend
Zelfs de oren en de 'stem' van de kindervriend zullen dit jaar niet te zien en te horen zijn. De kerktoren speelt sinds 1974 een belangrijke rol tijdens kindervastenavend op maandagmiddag. Honderden kinderen komen dan naar de Grote Markt om het feest mee te vieren. Dit jaar zal het evenement uitsluitend online plaatsvinden.

Het is voor het eerst dat de Peperbus met Vastenavend in de kou staat. Vorig jaar zorgde storm Ellen lange tijd voor onzekerheid, maar kon de toren uiteindelijk toch nog feestelijk worden uitgedost.

Sneeuw en ijs
Deze week spande het er zelfs om of de kerktoren überhaupt nog het vrolijke gezicht zou krijgen. De opslagloods van stichting Vastenavend was de afgelopen dagen vanwege de gladheid niet te bereiken met vrachtwagens. Woensdagochtend kon de decoratie toch nog naar de binnenstad worden vervoerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.