Vijf hartpatiënten overleden sinds corona-uitbraak, Catharina Ziekenhuis doet onderzoek - Omroep Brabant

Vijf hartpatiënten overleden sinds corona-uitbraak, Catharina Ziekenhuis doet onderzoek

15 februari om 14:00 • Aangepast 25 februari om 13:43
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven onderzoekt vijf sterfgevallen na een corona-uitbraak op de afdeling hartchirurgie. De vijf patiënten overleden de afgelopen periode. In totaal bleken dertien patiënten en zeventien medewerkers besmet met de Britse variant.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door

"We onderzoeken hoe het coronavirus het ziekteverloop bij de vijf overleden patiënten heeft beïnvloed", stelt Nardo van der Meer, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis.

"Bij twee patiënten, die zijn overleden door de combinatie van een zeer zware hart/longoperatie en het coronavirus, zal dit niet eenvoudig zijn, omdat zij een uitgebreide ziekte-voorgeschiedenis hadden. Bij de andere drie overleden patiënten verwachten we dat het coronavirus geen rol heeft gespeeld bij het overlijden, maar om alles uit te sluiten doen we ook hier zorgvuldig onderzoek."

Geen nieuwe besmettingen
Zaterdag maakte het ziekenhuis bekend dat de afdeling hart- en longchirurgie kampte met een forse corona-uitbraak. Meer dan 200 medewerkers en patiënten werden getest en 30 van hen bleken positief.

Om verdere verspreiding te voorkomen, worden alle patiënten en medewerkers op deze afdeling uit voorzorg meerdere keren aan coronatests onderworpen. Uit de testronde van vrijdag kwamen geen nieuwe besmettingen aan het licht. Vandaag en later deze week volgen nieuwe tests.

Alle mensen die nu op de afdeling liggen krijgen de zorg die ze nodig hebben, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. Behandelingen van nieuwe patiënten die acuut aan het hart geopereerd moeten worden, gaan door. Wel komen zij op een andere afdeling te liggen.

Afdeling gesplitst
Om die zorg door te laten gaan nam het ziekenhuis extra maatregelen. Zo werd de afdeling in twee delen gesplitst, zodat die om beurten volledig konden worden leeggehaald en gedesinfecteerd.

Hoe het virus zich zo onder patiënten en medewerkers heeft kunnen verspreiden, is onduidelijk. “Deze uitbraak bewijst nog maar eens hoe onvoorspelbaar en besmettelijk de Britse variant van het coronavirus is. Ondanks het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en handhygiëne, grijpt het virus onverwachts en razendsnel om zich heen”, stelt Van der Meer.

Het ziekenhuis laat in een verklaring weten mee te leven met de familie en nabestaanden van de overleden patiënten. Maar ook met de patiënten die naast hun ziekte ook nog te maken hebben gekregen met een coronabesmetting.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...