Er is hoop voor Mieke die de herbegrafenis van haar zoontje Sander niet kan betalen

15 februari 2021 om 15:45 • Aangepast 15 februari 2021 om 17:44
nl
Er gloort hoop voor moeder Mieke Kroonen uit 's Gravenmoer. Er zijn acties gestart om geld in te zamelen voor de herbegrafenis van haar zoontje Sander (6). "Veel mensen willen helpen. Ik ben er erg van onder de indruk."
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Mieke kreeg hartverwarmende reacties nadat ze vorige week bij Omroep Brabant haar verhaal deed. De gemeente Waalwijk ruimt deze zomer 213 graven aan de Tilburgseweg in Sprang-Capelle, waarvan de grafrechten al enige tijd vervallen zijn. Daaronder ook het graf van haar zoontje Sander, die in 1989 op zesjarige leeftijd overleed aan kanker.

"Dit doet me ontzettend goed."

De gemeente staat weliswaar in haar recht, maar toch vindt de moeder van Sander het waanzin. Zij wil haar zoontje het liefst laten liggen en bijvoorbeeld jaarlijks onderhoudskosten betalen. Daarom sprak ze de gemeenteraad donderdagavond toe. Het houdt de ruiming van de graven vermoedelijk niet tegen. Wel zorgde het voor een golf aan persoonlijke steun en politiek meedenken.

Het alternatief, Sander op een andere plek herbegraven, kost 2600 euro. Mieke zegt dat ze dat geld niet heeft. Maar inmiddels lopen er initiatieven om haar daarbij te helpen.

"Op Facebook is iemand een actie begonnen en ook bekenden en familieleden gaven aan financieel een steen bij willen dragen. Dat doet me ontzettend goed", stelt Mieke. Bovendien heeft de Waalwijkse wethouder John van den Hoven gezegd dat hij wil kijken naar bijvoorbeeld een betalingsregeling, waardoor het bedrag misschien niet in één keer betaald hoeft te worden.

"Sander herbegraven is second best."

Het verwijderen van de 213 graven staat al jaren op de planning. De bedoeling is dat ze 'bovengronds' worden geruimd. De grafstenen worden dan weggehaald, maar de menselijke resten blijven voorlopig onder de grond liggen. Als zij allemaal opgegraven worden, zouden zeven acacia's van 65 jaar oud kunnen bezwijken. Pas als die hun beste tijd gehad hebben, kunnen alle lichamen worden opgegraven, maar dit kan nog wel vijftien tot twintig jaar duren.

Individueel kunnen nabestaanden hun geliefde wel laten herbegraven, al kost dat dus tot 2600 euro. Met de gestarte inzamelingsacties is dat ook voor Mieke binnenkort misschien mogelijk: "Het liefste zou ik alles laten zoals het nu is, maar de kans dat dat gebeurt is nihil. Sander herbegraven is second best."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.