Cadetten KMA Breda vrijgesproken van ontucht: verklaringen vertroebeld door drank

16 februari 2021 om 10:20 • Aangepast 17 februari 2021 om 10:15
nl
Drie militairen die in 2016 een cadet seksueel zouden hebben misbruikt op de Koninklijke Militaire Akademie (KMA) in Breda, zijn hiervoor vrijgesproken. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft dit bepaald. Eén van de verdachten was een man uit Vught.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs voor wat hen ten laste was gelegd. Uit het dossier blijkt dat zowel getuigen als verdachten zoveel hadden gedronken dat ze er amper iets van konden herinneren.

'Van horen zeggen'
Ook stelt de militaire kamer vast dat er veel verklaringen ‘van horen zeggen’ zijn en dat niet altijd duidelijk is of deze de verklaringen van getuigen hebben beïnvloed. Het slachtoffer kan evenmin precies navertellen wat er is gebeurd. De vraag ging onder meer over het feit of de verdachten de penis van hun collega-cadet daadwerkelijk hebben aangeraakt. Nu dit niet kan worden bewezen, kan er van ontucht geen sprake zijn. Wel heeft de rechter het over ‘een gedraging die onbetamelijk is.’

Tegen de militairen van nu 23 en 24 was een voorwaardelijke celstraf van zes weken geëist. "Aanranding is een strafbaar feit en dit is niet goed te praten, ook niet als het grappig is bedoeld", zo verwoordde de officier van justitie het twee weken geleden. De verdachten moesten mogelijk ook een schadevergoeding betalen, maar nu ze zijn vrijgepleit, komt het slachtoffer hiervoor niet in aanmerking. Hij had in november 2017 aangifte gedaan.

Tijdens slaap 'misbruikt'
De man was na een avond stappen op een bank van het opleidingsinstituut in slaap gevallen. De verdachten besloten op dat moment om seksuele handelingen met de man te plegen, zo staat in de aanklacht. Van het incident zijn foto's en een filmpje gemaakt en verspreid. Het slachtoffer heeft er niets van meegekregen, hij verkeerde al die tijd in bewusteloze toestand.

"Het slachtoffer bevond zich in een kwetsbare, zwakke positie", zei de officier van justitie bij de behandeling van de zaak. Bij zijn strafeis hield het Openbaar Ministerie er rekening mee dat het incident inmiddels vijf jaar geleden is gebeurd.

'Bezem erdoor'
Bij een eerdere zitting riep het slachtoffer de krijgsmacht op om strikter de bezem te halen door aspirant-officieren. ''Ik schaam mij voor wat er is gebeurd met mij, maar ook voor wat dit doet met de goede reputatie van de krijgsmacht, die voor 99 procent bestaat uit militairen die juist een goed hart hebben voor de samenleving'', aldus de man.

Het is niet voor het eerst dat de KMA om deze reden in opspraak komt. In mei 2019 werd bekend dat een pelotonscommandant van de KMA geschorst thuis zat, omdat hij meerdere seksuele relaties zou hebben aangeknoopt met leerlingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.