Video

Wachten op uitspraak over avondklok nu rechters mogen blijven zitten

16 februari 2021 om 19:14 • Aangepast 17 februari 2021 om 13:22
nl
Er is nog geen uitsluitsel over de avondklok. Het hof zou dinsdagmiddag beslissen of de avondklok tot de uitspraak in hoger beroep van kracht blijft. Maar door een wrakingsverzoek van Viruswaarheid heeft de zaak vertraging opgelopen.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Kort na zeven uur dinsdagavond heeft de wrakingskamer het verzoek van Viruswaarheid afgewezen. Er is geen sprake van vooringenomenheid van de rechter die de zitting voorzit.

In onderstaande video is te zien wat er precies gebeurde tijdens de zitting dinsdagmiddag. Jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid noemde de rechter vooringenomen omdat hij niet het woord kreeg van haar. De rechter dreigde Viruswaarheid uit de rechtszaal te laten zetten, waarop zij besloten te rechter te wraken.

Streep door avondklok
De rechtbank haalde dinsdagochtend een streep door de omstreden avondklok tijdens een kort geding dat werd aangespannen door protestgroep Viruswaarheid. De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen maatregel waarmee niet kan worden gewacht 'zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak'.

De rechtbank twijfelt ook aan het nut van de avondklok. Daar zijn volgens de uitspraak "grote vraagtekens" bij te zetten. "Daarbij weegt zwaar dat de pandemie al bijna een jaar duurt en erkend is dat de druk op de zorg momenteel minder groot is dan eerder het geval is geweest."

Schorsen
Omdat de overheid wil dat de avondklok gehandhaafd blijft tot er een hoger beroep is geweest, vroeg de Nederlandse staat aan het gerechtshof om de uitspraak van de rechter te schorsen. Vanwege de wraking, wordt er nu eerst een wrakingsprocedure gestart. Als het wrakingsverzoek wordt toegewezen, worden er drie andere rechters op de zaak gezet. Het is nog niet duidelijk of dit dinsdag gebeurt, omdat rechters tijd nodig hebben om zich voor te bereiden. Als de wraking niet wordt toegewezen, kunnen de drie eerdere rechters alsnog uitspraak doen.

Het hoger beroep dient vrijdag.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!