Geplunderde winkels dichtgetimmerd na avondklokrellen: beschilderde platen worden nu designtafels

18 februari om 15:05
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Ivo van den Thillart, ontwerper van de Lock Up-tafel (foto Jan Peels).
1/2 De vernietiging tijdens de avondklokrellen wordt verwerkt in designtafels
Uit geweld en ellende kan ook weer iets moois voortkomen. Dat bleek al toen de houten platen waarmee de winkels in de Bossche binnenstad waren dichtgetimmerd, prachtig werden beschilderd. Donderdag werden van diezelfde platen designtafels gemaakt.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

De freesmachine in de werkplaats van Spark in Den Bosch draait overuren. Op het apparaat worden de platen, die voor de kapotte winkelruiten waren gespijkerd, minutieus uitgezaagd om er tafels van te maken. "Anders zouden ze worden weggegooid", vertelt Jan-Henk van Ieperen van Kings of Colors.

Design tafels van avondklok rellen (Foto: Buro Kade / Kings of Colors)
Design tafels van avondklok rellen (Foto: Buro Kade / Kings of Colors)

Samen met een groot aantal graffitikunstenaars heeft Jan-Henk de platen een paar weken geleden beschilderd. Samen met ontwerper Ivo van den Thillart kwam hij op het idee om het geweld en de vernietiging van de avondklokrellen op te sluiten in de tafels. "Ze heten dan ook Lock Up-tafels", vertelt Jan-Henk met een glimlach.

"Het is een project waar allerlei mensen uit Den Bosch aan meedoen. De Bosschenaren slaan de handen ineen om een waardevol vervolg te geven aan wat begon met een rampzalige avond." De tafels worden geveild op veilingsite Allerallereerste.nl en de opbrengst gaat naar de getroffen ondernemers in de stad. "We maken er nu drie en mogelijk nog meer en er kan op geboden worden vanaf zo'n driehonderd euro. Zo kan straatkunst van iets vervelends toch weer iets moois maken", zegt Jan-Henk.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...