Brabant kan bijna 2800 huizen gaan bouwen, Rijk trekt er miljoenen voor uit

18 februari 2021 om 10:41 • Aangepast 19 februari 2021 om 10:04
nl
Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond en Tilburg kunnen met extra geld van het kabinet versneld bijna 2800 huizen gaan bouwen. Landelijk trekt het Ministerie van Binnenlandse Zaken er 266 miljoen euro voor uit.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Tweederde van de woningen is bestemd voor starters en voor mensen die niet veel verdienen. De bouw moet uiterlijk in 2023 beginnen. Nederland kampt al jaren met een flink woningtekort.

'Ongelooflijk blij'
Op het gemeentehuis in Geldrop is het goede nieuws uit Den Haag enthousiast ontvangen. “Ik ben ongelooflijk blij”, zegt wethouder Marc Jeucken. Volgens hem wordt gemikt op huur- en koopwoningen voor een brede doelgoep. “Hiermee spelen we in op de woningbehoefte in onze gemeente én in het stedelijk gebied rondom Eindhoven. We hopen dat we hiermee de druk op de woningmarkt kunnen verlichten”, zegt hij.

In Geldrop gaat het om 789 woningen, die allemaal in het centrum van deze plaats zullen worden gebouwd. Tegelijkertijd zal ook de bereikbaarheid van het gebied rondom het station en het Bogardeind worden verbeterd. Het Rijk betaalt hieraan bijna 8 miljoen mee. Aan deze bijdragen, zitten wel een paar voorwaarden vast: de huizen moeten er binnen tien jaar staan en de gemeenten moeten een vergelijkbaar bedrag reserveren.

Niet de eerste keer
Verder krijgt Zuidoost-Brabant geld voor nog eens 1010 huizen. Helmond kan 3,2 miljoen euro tegemoet zien voor de bouw van 500 woningen ten noorden van de spoorlijn Eindhoven-Helmond. De Lichtstad kan rekenen op een bijdrage van 1,5 miljoen wat ten goede moet komen aan de bouw van 510 huizen bij Station Eindhoven Centraal. Tilburg is ruim 10 miljoen toegezegd om 960 huizen uit de grond te laten schieten. Die komen in Stappegoor, in Tilburg-Zuid, op de parkeerplaats voor het ijssportcentrum.

Het is overigens niet de eerste keer dat Zuidoost-Brabant profiteert van geld uit Den Haag om de woningbouw te stimuleren. Bij de vorige ronde werden miljoenen euro’s in het vooruitzicht gesteld voor 700 huizen aan de Castiliëlaan in Eindhoven, 900 bij de Emmasingel in Eindhoven en 900 huizen in Helmond-Centrum.

Verzoek Den Bosch afgewezen
Voor een derde ronde is landelijk nog ongeveer 250 miljoen euro beschikbaar. Net als bij vorige ronden kunnen gemeenten hiervoor een aanvraag indienen, die door een speciale toetsingscommissie worden beoordeeld.

Mogelijk valt Den Bosch dan wel 'in de prijzen'. Burgemeester en Wethouders hadden voor de tweede ronde gehoopt op een bijdrage van 1.750.000 euro voor een woningbouwproject in Willemspoort Zuid. Dit verzoek werd echter afgewezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.