Lentekriebels: de barbecue komt tevoorschijn, maar voor het echte spiezenwerk is het nog te fris

19 februari 2021 om 13:37 • Aangepast 19 februari 2021 om 15:05
nl
Het weer ondergaat een flinke metamorfose. Een week geleden kon er nog volop worden geschaatst, maar door het vroege lenteweer komen dit weekeinde waarschijnlijk de eerste barbecues alweer te voorschijn. "We merken dat de lentekriebels voor meer bestellingen zorgen", zegt slager Martijn Blakenburg van keurslager Van Strien uit 's-Gravenmoer.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Volgens de slager is het nog te vroeg en te fris voor het echte 'spiezenwerk'. "We hebben vooral extra bestellingen voor grote stukken vlees zoals buikspek, spareribs, picanha (een staartstuk van de rund, red.), procureur en bavette", beschrijft Blakenburg. Door de lockdown en de avondklok snakken zijn klanten ernaar om 'iets leuks te doen'. "Veel mensen houden geld over en hebben daarvan een buitenkeuken of een speciale barbecue gekocht waarin het vlees langzaam kan garen. Het is een trend en het gaat als een tierelier."

Langzaam garen
Volgens slager Theo Beerens uit Eindhoven is het drukker in zijn winkel, omdat mensen niet uit eten kunnen en maar beperkt bezoek mogen ontvangen. "Mensen willen zich extra verwennen en dan komen al snel de slager en de slijter in beeld", zegt Beerens. Ook in zijn slagerij gaan tegenwoordig flinke stukken 'gerijpt rundvlees' over de toonbank die langzaam moet garen.

Ook voor slager Erik van der Borght uit Bergen op Zoom is het nog te vroeg voor de echte barbecue en is slow cooking de norm. "Onze klanten zien dat ook bij de vele kookprogramma's op tv. Topkoks komen dan met alternatieven en vergeten vleessoorten als kalfswangen en bavette. De vraag naar gerijpt vlees wordt groter. Tegenwoordig ben je meer een kok dan een slager. Je moet met de tijd mee."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!