Supporters zien NAC op tv met 3-2 winnen van FC Dordrecht, maar hoe lang nog?

19 februari 2021 om 20:40 • Aangepast 22 februari 2021 om 10:34
NAC heeft vrijdagavond de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht met 2-3 gewonnen. De eerste twee Bredase goals kwamen op naam van Kaj de Rooij, de derde was van Lewis Fiorini. De supporters, nog altijd niet welkom in het stadion, zagen het duel op televisie. Maar het is sterk de vraag of dat ook zo blijft. Er dreigt in de Keuken Kampioen Divisie namelijk weer gedonder over het uitzenden van het aantal livewedstrijden.
Profielfoto van Ronald Strater
Ronald Strater

Malone en Rutten terug in basiself
In de voorgaande drie wedstrijden hield NAC-coach Maurice Steijn vast aan hetzelfde basiselftal. Maar niet in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht. Hoewel de Bredase ploeg de drie duels won, voerde hij toch twee wijzigingen door. Op de linksbackpositie maakte Robin Schouten plaats voor Moreno Rutten en in het centrum van de defensie speelde Dion Malone voor Moïse Adiléhou. Beide spelers begonnen de vorige wedstrijd tegen Telstar, na langere afwezigheid door blessures, op de bank maar vielen wel in. Dion Malone Malone droeg ook weer de aanvoerdersband.

NAC-coach Steijn over Malone en Rutten:

Doelpuntenregen in beginfase
NAC kende een bliksemstart in Dordrecht. Er stond nog geen tien minuten op de klok of het scorebord gaf al 0-2 aan. Kaj de Rooij scoorde zowel in de derde als de negende minuut. Doelpunten die de technisch begaafde voetballer goed kon gebruiken. De buitenspeler kende na zijn overgang van FC Eindhoven naar NAC een matige start in Breda, maar komt langzaamaan steeds beter in vorm. Het ontbrak hem vooral nog een beetje aan doelpunten en de twee goals zullen zijn vertrouwen flink opvijzelen.

Kaj de Rooij over zijn prestatie:

Door de vroege treffers leek het een makkelijk avondje te worden voor NAC, maar FC Dordrecht deed al snel iets terug. In de twaalfde minuut was er de aanlsuitingstreffer van Dehninio Muringen en zaten de Schapenkoppen weer in de wedstrijd.

Tijdens vierde periode minder live-wedstrijden op televisie?
De supporters, nog altijd thuis op de bank voor de tv, zagen in die eerste helft NAC nog meer kansen krijgen. De Bredanaars verzuimden echter om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Het is overigens de vraag of de fans van de clubs in de Keuken Kampioen Divisie ook in de vierde periode hun club nog kunnen volgen. Hoogstwaarschijnlijk mogen ze dan ook stadions nog niet in en er dreigt opnieuw een conflict met uizendgemachtigde ESPN. Die heeft bij de clubs al laten doorschemeren dat in de laatste periode niet alle wedstrijden meer live op de buis komen. Voor de derde periode, die nu gespeeld wordt, was daar ook al gedonder over omdat volgens ESPN het budget op was voor livewedstrijden en nog maar vier wedstrijden rechtstreeks wilde uitzenden. Uiteindelijk kwamen de clubs, de KNVB en ook ESPN met het benodigde geld over de brug en is alles alsnog te zien.

Wel of geen strafschop?
Ook na de rust kreeg NAC genoeg kansen om de score uit te bouwen. In de 48e minuut al bijvoorbeeld toen Lex Immers op de lat kopte. Maar de goal bleef uit en dus viel die - geheel tegen de verhoudingen in- aan de andere kant. Na bijna een uur spelen floot scheidsrechter Cantineau voor hands van Maria en legde bal op de stip. Een beslissing die discussie opriep.

Volgens Michael Maria was het geen strafschop:

Drie wissels en drie punten
Een kwartier voor tijd probeerde NAC-coach Steijn door middel van drie wissels alsnog de zege binnen te halen. Robin Schouten, Darren Maatsen en Anco Jansen kwamen in de ploeg. Geluk of wijsheid, NAC pakte alsnog de volle mep. Een prachtig afstandschot van Lewis Fiorini in de 79e minuut betekende namelijk de 3-2. De vierde overwinning voor NAC op rij en een ongeslagen status van tien duels.