Het is echt lente: ‘De eerste lammetjes zijn geboren’ - Omroep Brabant
Video

Het is echt lente: ‘De eerste lammetjes zijn geboren’

20 februari 2021 om 13:49 • Aangepast 22 februari 2021 om 10:44
nl
Lekker warm weer, het zonnetje in je gezicht en de eerste geboren lammetjes: het lijkt wel lente! Zaterdagmorgen zijn bij De Schaapskooi in Schijndel de eerste lammetjes van het jaar geboren. De twee lammetjes, twee meisjes, maken het goed en lopen al rond de apetrotse moeder.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door
Tom Berkers

In alle vroegte stapt Jan Berkers, vrijwilliger bij De Schaapskooi, op zijn fiets om de schapen te gaan voederen. “Ik ben eerst gaan kijken hoe het was bij de schapen buiten. Het was allemaal mooi rustig. Toen ik mezelf omdraaide om weer naar binnen te gaan zag ik opeens een klein lammetje. Ik heb vervolgens meteen Rob Smits, de schaapsherder, gebeld om assistentie. Vrij snel na dat gesprek kwam het tweede lammetje op de wereld.”

Het tweede lammetje net na de geboorte.
Het tweede lammetje net na de geboorte.

Een trotse schaapsherder Rob en vrijwilliger Jan zien dat de lammetjes het goed doen. “Het is belangrijk om bij de geboorte te controleren of de lammetjes contact maken met de moeder en goed ademen. Vervolgens gaan ze na een vrij korte tijd al staan en proberen ze te gaan drinken bij moeder.”

De plek waar de lammetjes samen met moeder tot rust kunnen komen.
De plek waar de lammetjes samen met moeder tot rust kunnen komen.

De eerste twee weken van de geboorte blijven de lammetjes binnen. “Eerst gaan ze een week bij moeder in een kraamhok, waar ze voldoende aandacht en eten kunnen krijgen. Als dat goed gaat, mogen ze naar een groepsruimte. Na twee weken mogen ze, zeker met dit weer, lekker naar buiten.”

De eerste beelden van de twee lammetjes:

Wachten op privacy instellingen...

Namen
De twee lammetjes hebben op dit moment nog geen naam, maar volgens schaapsherder Rob gaat daar snel verandering in komen. “Via de website van De Schaapskooi kunnen de lammetjes als het ware door iedereen geadopteerd worden. Je kunt dan vervolgens zelf een naam bedenken bij je geadopteerde lammetje.” En niet getreurd als deze lammetjes bezet zijn, want er zijn nog meer dan genoeg lammetjes op komst. Er worden er tussen de 100 en 120 verwacht.

Voor de naam van het allereerste lammetje heeft Rob overigens wel al een idee. “Onze vrijwilliger Jan was er als eerste bij. Alhoewel het een meisje is, wordt het dan al snel een Janneke natuurlijk.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.